SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Lain Anderson olmak

Lain Anderson olmak

27 Aralık 2017 Çarşamba - 08:11








Türk gibi düşünen, Türk ve Karadeniz örf ve adetlerini iyi bilen, yöre halkı gibi yaşayan, yardımsever, hayır işlerinde ön planda olan, T.C. kimliğini alarak bir Türk kızı ile evlenen Avusturalya’lı enişte...

2000 lı yıllarda Türkiye ile tanıştı ve ardından Türk kızı Arkeolog Nihal ile tanışarak evlendi. Eski bakan Çayelili Hayati Yazıcı’nın enişte dediği Lain Anderson yaklaşık 17 yılını bu ülkede yaşadı ve Çayeli Bakır İşletmeleri’nin Genel Müdürlüğü’nü yaparak mütevazı kişiliği ile her çalışanının gönlüne taht kurdu.

Binlerce öğrenciye bugüne kadar burs veren, sosyal faaliyetlerin içinde sürekli yer alan, kültürel etkinliklere maddi ve manevi desteği esirgemeyen, bölge insanı gibi düşünen ve fakir, fukaranın her zaman kapısını çalarak boş bırakmayan bir Avusturalyalı. Bizden tek farkı sinirleri alınmış bir insan.

Dünya madencilik sektöründe ‘önce çalışanımız’ diyerek çalışanlarının iş güvenliğini ön planda tuttu.  Son 10 yıla baktığımızda Çayeli Madenköy madeninde ciddi bir kazaya rastlamadık. Zaman zaman gazetecileri yerin 650 metre altına indirerek, “Önce iş güvenliği” dediği maden yataklarını gezdiren Genel Müdür Lain Anderson’un kısa da olsa öz bir sözü var: “Fikirleri ve çabalarıyla çalışanlarımız, şirketimize değer katmaktadır ve şirketimizde çalışanlarımıza bu değerin karşılığını sunmaktadır. Çayeli Bakır, çalışanlarını ürettiği cevherin çok ötesinde görmektedir. Bu nedenle bizim asıl cevherimiz çalışanlarımızdır.”

Önce insan sonra iş sözü, iş güvenliği, işçisinin ve çalışanının yanında olmak, onlar ile birlikte yemek kuyruğuna girerek onların arasında yemek yemek,  işçisi ve çalışanı tarafından sevilmek, bunların hepsi önemli şeyler.


Yaklaşık 17 yıldır ülkemizde bulunan ve Çayeli Bakır İşletmeleri’nde Genel Müdür olarak çalışan hiçbir zaman Genel Müdür gibi davranmayıp; işçisi ve personeli ile iç içe olan, acı ve tatlı günlerinde üzülmesi kadar sevinmesini de bilen Lain Anderson Rize’ye veda turlarına başladı.

Lain Anderson, çalıştığı First Quantum Minerals firması tarafından İspanya’ya görevlendirildi.

Çayeli Bakır İşletmeleri’nde devir açan ve dünyanın en güvenilir maden şirketi seçilen firma sadece kazanmak değil, işçi güvenliğini de ön planda tuttu.

Lain Anderson, Çayeli ilçesine çok şey kattı. Yaptığı yardımlar, verdiği burslar, sosyal ve kültürel hayata yaptığı desteklerin yanında Madenli beldesine çok şey kazandırdı.

Neden Lain Anderson?


Nedeni ortada... Hangi firma yöneticisi önce iş güvenliği diyerek iş güvenliği için her yıl yüksek miktarda bütçe ayırmakta? Hangi büyük firma çalışanına emeğinin hakkını tam vermekte? Hangi firma çevresindeki sosyal ve kültürel faaliyetlere gerek maddi gerekse manevi destek vermekte?

Yıllardır Lain Anderson Rize ve çevresinde binlerce öğrenciye burs verdirdi ve hemen hemen her etkinlikte yer aldı.

Ülkemizde bu tip etkinliklerde yer alan firma sayısı bir elin parmakları kadar değildir.

Rize’ye veda turları yapan Lain Anderson bugün ise Gazetecilere veda edecek, kendisi her 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü hatırlayarak bizimle birlikte oldu. Rize’de 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü ilk hatırlayan, hiç sevmesem bile eski Vali Kasım Esen’di. Onun dışında her 10 Ocak’ta Lain Anderson Gazeteciler Günü’nü hatırlayıp sabah kahvaltısında bizimle birlikte oldu. Rizeli gazeteciler olarak kendisine teşekkür etmemiz gerek.  Türk insanı iyilikleri unutmamalı.  Gazeteciler ise bölgesindeki hayırsever, yardımsever ve bölgenin kültürel faaliyetlerine destek veren insanları unutmamalı. Lain Anderson sayesinde birçok gencimiz üniversite okudu, bitirdi ve iş hayatına atıldı. Bunları unutmak demek, geçmişimizi unutmak demektir. Lain Anderson gibi keşke, Kemal, Mehmet, Mustafa, Metin, Ali gibi isimleri de sayabilseydik. Yolun ve bahtın açık olsun Anderson.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap