SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > KTÜ NEREYE...

KTÜ NEREYE...

16 Mart 2018 Cuma - 08:00








Ülkemizde seçim ittifakı ve sandık güvenliği, Afrin Operasyonu ve şeker fabrikalarının özelleştirmeleri; Trabzon’da ise Trabzonspor gündeme oturdu.

İçimize dönerek, şehrimizin en önemli kurumu olan Karadeniz Teknik Üniversitesi’ni (KTÜ) gündeme almanın Trabzon’a faydalı olacağına inanıyorum. Belki Trabzonspor’u konuşmaktan KTÜ’ye sıra hiç gelmiyor.

University Ranking by Academic Performance, URAP’a (Üniversitelerin Akademik Başarı Sıralaması) göre, KTÜ Türkiye’de 22. sırada. Oysa 1955 yılında kurulan KTÜ’nün başarı sırası ilk 10 içerisinde olmalıdır.

KTÜ’nün Doğu Karadeniz’de bir kuzey kutup yıldızı gibi parlaması gerekirken doğrusu bu sıralamayı üniversitemize hiç yakıştıramıyorum.

Son iki dönem rektörlerin Tıp Fakültesi’nden olmasına rağmen tıp alanına atılmış sağlam bir imza göremedik. Oysa çok sonra kurulmuş üniversiteler yüz nakli yaparak ülke ve dünya gündemine oturdu.


İkinci bir husus, neden misafir öğretim üyeliği uygulaması yapılarak öğrenci- sanayi-işletme işbirliğine bir adım atılmıyor?

Mesela, Ferrero, Cemsan, Hekimoğlu yönetim kurulu başkanları (Genel müdürleri) İktisat Fakültesi'nde “misafir hoca” olarak haftada 1 saat çocuklara ders verse olmaz mı? Bu derslerin çocukların vizyonuna bir farklılık katacağı kesin.

Mesela bu çocuklar Almanya Hamburg’da iktisat okusalardı Hamburg Borsası'ndan bir uzman veya yönetici gelip öğrencilere lojistik ve finans dersi verecekti.

Trabzon’un metropol şehirlere göre kısıtları olabilir. Ancak avantajları da var, İstanbul’dan, Ankara’dan bile uçakla haftada 1 sağlam misafir öğretim üyesi getirilebilir.

Osmangazi Köprüsü mühendislerinden biri Mühendislik Fakültesi'ne gelip ders verse olmaz mı?


Rektör Süleyman Baykal, TÜBİTAK projeleri ile Türkiye’de 6. sırada olduğunu söyleyerek geliştiğini söylüyor. Üniversiteler böyle Avrupa Birliği, TÜBİTAK projeleri ile kalkınmaz.

Üniversiteler bir kere demokratik özgürlük ve serbestlik ile ilk kalkınmayı başlatır. Sonra öğrenciler,
KTÜ’ye gideceğim çünkü tıpta hiç durmadan buluşları var.

KTÜ’ye gideceğim çünkü mühendislikte İTÜ ile yarışıyor.

KTÜ’ye gideceğim işletmede Boğaziçi ile yarışıyor.

Diyor mu? Hedefiniz nedir? TÜBİTAK projeleri sayısı hedefiniz ise ve bunları başarı olarak görüyorsanız diyecek fazla bir şey yok.


Üniversitede Trabzon Kalkınma Enstitüsü kurulamaz mı? Bu konunun devamı gelecek, KTÜ’ye son sorum: Trabzon’un kalkınmasına yönelik kaç doktora teziniz var?

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap