SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > İşsiz gencin defteri

İşsiz gencin defteri

03 Kasım 2017 Cuma - 09:00








Merhaba Günlüğüm, 3 Kasım 2017, günlerden Cuma. Sabah 06.30, kaç saattir stresten uyumadım, bari günlüğe bir şeyler karalayayım. TÜİK geçenlerde işsizlik oranlarını açıkladı, genç işsizlik oranı (15-24 yaş arası) yüzde 21, yani her iş arayan 100 kişiden 21 kişi işsiz durumda. TÜİK hesabına göre ben yüzde 21 içerisinde değilim.

Çünkü umudumu kaybettiğim için son 3 aydır bir yere müracaat etmedim, normalde 1 yıldan fazla işsizim. Benim gibileri de hesaba katarsak muhtemelen her 100 gençten 30 kişi işsiz durumda. Geçenlerde duydum, KTÜ güvenlik alacakmış, güvenlik sertifikam olunca ben de başvurdum. Ne kadar doğru bilmiyorum, bu iş referansı için bakana ulaşmak gerek diye duydum. Nasıl ulaşırım? Umudum kırıldı, sonra merak ettim bakalım seçme değerlendirme nasıl yapılacak.

1 yıldan fazla işsizim, arada yevmiyeli inşaat işlerine gittim, biraz harçlık yaptık. O da bitti. Bugün cuma’yı kılmak için cami yanına giderim. Orada da milletin bakışlardan rahatsız oluyorum. Köylüler sürekli Abdulkadir ne oldu iş durumu diye soruyor, sanki ben çalışmak istemiyormuş gibi. Namazdan sonra Meydan’a giderim belki. Birkaç arkadaşıma gene iş aradığımı hatırlarım, sonra İŞKUR’a giderim, zor ama belli olmaz belki bir iş çıkar.

Babam, çay ocağında cebimde çay parası olsun diye emekli maaşından benim için anneme 50 TL bıraktı. O kadar utandım ki parayı alırken sanki yerin dibine girdim... Koca adam hala babasından para alıyor... Onun da borçları var. Emekli maaşı bir yere yetmiyor ki. Muhtar dün aradı beni, icradan zarfın var dedi. Banka avukatı kredi kartından beni icraya verdi. Bu yıl bana gelen üçüncü icra takibi. Kış ufaktan kendini hissettirmeye başladı.

Kışlık bot lazım, fiyatlara baktım, 200 TL’nin altında ayakkabı yok, kredi kartına taksit yapıyoruz diyorlar. Kredi kartım artık çalışmıyor ki. Nişanlım Semiha da dün bana surat yaptı, sanki iş aramıyorum. İşsiz kaldıktan sonra tüm çevreme iş aradığımı söyledim. Her gün iş ilanlarına baktım, başvuru gönderdim.


Şimdiye kadar geri dönüş yapan yok. Umudum azalmaya başladı. Seçim zamanı herkes iş sözü veriyordu, şimdi kimseye ulaşmıyoruz. Hasan’dan geçen biraz borç para almıştım. 1 ay sonra öderim dedim, ödeme durumum da yok. Sağ olsun, olduğunda verirsin dedi ama... Ekonomi Bakanı Zeybekci, ekonominin üçüncü çeyrekte yüzde 9.6 büyüdüğü tahmini yaptı. İş bulmak kolaylaşır mı dersin günlük? Sanırım benim de Trabzon’dan İstanbul’a göç etmem gerekecek.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap