SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > İŞSİZ BİR ÖĞRETMENİN ÇIĞLIĞI

İŞSİZ BİR ÖĞRETMENİN ÇIĞLIĞI

06 Nisan 2018 Cuma - 07:00








Atanamayan coğrafya öğretmeni, hükümetin hayvancılık hakkındaki teşviklerini duyunca karar vermiş girişimci olmaya, bundan sonrası makale olmaktan öte, bir tiyatro eseri olarak devlet erkanı önünde oynanması gereken naif bir tiyatro.

Işıklar sönsün, perde açılıyor. Başrolde işsiz bir öğretmen, yardımcı oyuncular müracaat ettiği devlet daireleri.

Birinci perde: Öğretmen, dedesinden kalan ahırda küçük tadilatlar yaparak borç para ile iki inek alır. Fark eder ki inek beslemenin girdileri çok pahalı, hayvancılık hiç de sanıldığı gibi kolay değil. Olsun maliyetler yüksek, devletin teşvikleri var. Ben bu işin üstesinden gelirim diyerek yola düşer.

İkinci perde: Trabzon Tarım Hayvancılık ve Gıda Müdürlüğü. Karşısında bir veteriner hekim anlatır. Hayvanlar için bir sağlık hizmeti verilmediğini, müdürlükleri tarafından küpe takibi, aşılama ve danışmanlık hizmeti verdiklerini anlatır. Hayvancılığı destekleyen bir projeleri olmadığını söyler.  Girişimci öğretmen üzgün!

Üçüncü perde: Hayvanları hastalanan öğretmen, acilen bir veteriner hekime ulaşır, maddi durumunun iyi olmadığını, borç harç içinde bir işe girdiğini söyleyince, veteriner özel bir indirimle 250,00 TL’ye ineğine bakabileceğini söyler. Borç para alarak veterineri ineğine bakmaya götürür. Üstüne ilaçlar!


Dördüncü perde: Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı. Karşısında bir uzman,

'Hayvancılık desteklerimiz yok, turizmi ve sanayiyi destekliyoruz' der.

Beşinci perde: Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu. Karşısında uzman, kendisi için ahır desteği projelerinin olduğunu ancak mali altyapılarının güçlü olması gerektiğini söyler ve proje başvuru prosedürlerini anlatır. Küçük bir girişimci olan öğretmen, bu işin kendisine uygun olmadığını anlar. Öğretmen “bende nerede o para” diyerek hepten moralsiz şekilde ayrılır oradan.

Altıncı perde: Umudu kırılan girişimci, borçlarını ödeyip işin içinden çıkmak ister. Ziraat Bankası’na gider. Karşısında müşteri temsilcisi 'kredi alamazsın', ikinci müşteri temsilcisi 'kredi alamazsın'. Üçüncü müşteri temsilcisi 'buyurunuz, kredi olabilir'. Lütfen verdiğim belgeleri hazırlayınız. Sonuç: 'Belgelerde verdiğiniz ipotek hisseli, kabul edemeyiz. Maalesef size kredi yok.'

Son perde: Öğretmen bir banka gidip oturur. Hayal kurar. Üzerinde beyaz önlüğü, karşısında öğrencileri. Çocuklar biz güçlü bir tarım ülkesiydik, şimdi arazilerimiz işlenmiyor, Arjantin’den, Sırbistan’dan inek alıyoruz. Bu işler düzelir mi bilmiyorum, belki siz yeni nesil bir şeyler yaparsınız.


İkinci Oyun: Genç Çiftçi Projesi. Senaryo yazılıyor, bakalım içinden neler çıkacak. Genç çiftçilere mutlu sonlar olması dileğiyle.

Not: Oyun gerçek olaylardan kurgulanarak yazılmıştır.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap