SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > İltihaktan ittifaklar doğacak

İltihaktan ittifaklar doğacak

27 Şubat 2018 Salı - 06:25








MHP’nin Genel Başkanı Bahçeli okyanuslarda başı boş yalpalamaya başlayan gemisini kurtarmaya çalışmaktadır. AK Parti de kendi hedefleri doğrultusunda MHP ile anlaşmak zorunda kalmıştır. Anlaşmak zorunda kalmıştır diyorum, çünkü Bahçeli’nin 7 Haziran 2015 parlamento seçimleri ve 16 Nisan 2017 Anayasa referandumu sonrası AK Partiyi adeta ipten almış olması karşılıksız bırakılamazdı. Birlikteliklerinin adını da cumhur ittifakı koymuşlar. Her ne kadar MHP’nin baraj sorunu yok deniyorsa da, bu doğruyu ifade etmiyor.

MHP, baraj korkusu olduğu için AK parti ile, iltihak edercesine ittifak kurmaya mahkum olmuştur.

AK Parti de, kaybedebileceğini anladığı başkanlık seçimlerinde avantaj sağlayabilmek için MHP’yi himayesine almayı kabul etmiştir.

Yani AK Parti’de kaybetme, MHP’de baraj korkusunun neticesi olarak doğan bu birlikteliğin meşru bir zemine oturtulabilmesi için yasal düzenlemeler gerekiyordu. Bu yasal düzenlemeler de, sadece özel olarak AK Parti ve MHP’ye değil umuma şamil yapılabilirdi. İşte bu sebepten dolayı MHP”nin AK Partiye iltihakından doğan seçim iş birliği diğer partilerin de ittifak yapabilmelerine imkan sağlamıştır.

İttifaklarla ilgili parlamentoya sunulan bu seçim yasası değişiklik önerisi, artı ve eksikleri ile demokratik sisteme uygun bir teklif olarak kabul edilebilir. Her yasa tasarısı gibi elbetteki itiraz edilebilecek tarafları da olabilir. Hatta ‘Nalıncının kendine yontan keseri’ne de benzetilebilir.Tasarı her seçim bölgesinde birinci çıkan partiye iki defe avantaj sağlıyor. İttifaklar arası milletvekillerinin bölüşülmesi ve ittifak içinde milletvekillerinin bölüşülmesinde birinci çıkan partiye daha fazla şans tanınıyor. Fakat küçük partilere de ittifak yapma yoluyla parlamentoya girebilme olanağı tanıyor.


Artık her siyasi parti, başkanlık seçiminde %50 artı 1 almayı, milletvekili seçimlerinde de her seçim bölgesinde birinci parti olarak çıkmanın mücadelesini vermelidir.

Evet bu değişiklik teklifi ile siyasi partiler seçim iş birlikleri yapmaya fazlasıyla zorlanmaktadır.

Eğer CHP ittifaklarını ince elleyip sık dokuyarak oluşturabilirse tahmin edilenden çok daha fazla kazanımlar elde edecektir. Siyaset, bilimsellik, kararlılık, tolerans ve bazen da fedakarlık ister. Şayet CHP bugünün iktidarına muhalif olan diğer siyasi güçlerle ego menfaatlere hizmet etmeyen akıllıca iş birliktelikler kurabilirse 2019 başkanlık seçiminde şansını ziyadesiyle arttırabilecektir. Hatta şu dahi iddia edebilebilir ki, AK Parti ve MHP ‘nin parlamentoya sunduğu bu yasa teklifi CHP için değerlendirilmesi gereken çok önemli bir şanstır. Bu amaçla CHP diğer muhalif siyasi partilerle eşit zeminlerde ön koşulsuz ittifak çalışmaları gerçekleştirmelidir.

CHP iş birliği yapmak istediği diğer siyasi partilerle kuracağı ittifakları sadece 2019 seçimlerini kurtarmak için değil, uzun süreli bir gelecek için planlamalıdır. CHP’de bu konu ile ilgili karar verici koltukları işgal edenler cesur olmalıdır. Cesur ve köklü iş birliklerinin kurulmasından korkmamalıdır.

CHP kuracağı bu seçim ve güç birlikteliklerinin başarıya ulaşabilmesi için gerekirse isim değişikliğini dahi gündemine alabilmelidir. CHP’ye gönül verenler için önemli olan isim değil, Atatürk'ün ilkelerine bağlılık ve bu ilkelere hizmetin ikinci plana düşürülmüş olmamasıdır.


Kurulacak olan her hangi bir ittifakla, CUMHURİYETÇİLİK, HALKÇILIK, MİLLİYETÇİLİK, DEVRİMCİLİK, DEVLETÇİLİK ve LAİKLİK ilkelerine de sadık kalınacaksa her türlü birliktelik mutabakatı makbuldür ve değerlidir. Ancak ittifak kurulacak olan diğer partilerin birliktelik şartları Cumhuriyetçi ve Atatürkçü ilkelere gölge düşürmemelidir.

İttifak kurulacak olan diğer partilerin arzu ve düşünceleri, CHP’nin altı ilkesine ilave edilerek protokol oluşturulabilmelidir. Yani her hangi bir birliktelik için oluşturulacak olan protokolde CHP nin temel ‘altı ilke’si tartışmasız olarak yerini almalıdır.

Kimlerle ittifak kurulabileceği konusuna gelince, parlamentoda bulunan veya bulunmayan, seçime girmeye hak kazanmış, yasal ve tüzel kişiliğe sahip olan her parti biri birleri ile seçim iş birliği ittifakı yapabilir.

Şayet, halen yasal olarak faaliyette bulunan, tüzel kişiliğe sahip herhangi bir parti ile ittifak yapmanın sakıncalı olabileceği iddia ediliyorsa, bu sakıncalı partinin varlığından dolayı onu takibe almayan ve o partiyi Türk siyasetinden uzaklaştırmayan bu günkü iktidar önce kendini sorgulamalıdır.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap