SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > FINDIKTAN NASIL ZENGİN OLUNUYOR?

FINDIKTAN NASIL ZENGİN OLUNUYOR?

25 Mayıs 2018 Cuma - 01:10








Türk fındığının geleceği konuşulmalı; fındık, üreticisine gelecek olsun istiyorsak eğer!..

Bu arada fındığı var etmek yetmiyor, nasıl para eder onu da ortaya getirmeliyiz. Hele de dünyadaki rakiplerimiz tek tek çoğalırken.

Fındıkçılar durmuyor… 17 Nisan Dünya Çiftçilerinin Uluslararası Mücadele Günü'nde Türkiye, Gürcistan ve İtalya fındıkçıları İtalya'nın Nepi kentinde bir araya geldi. Açıkçası bu toplantıdan Türkiye hayrına bir şey beklemek saflık olur.

Toplantıda konuşulanlardan bir kez daha anlıyoruz ki, Türkiye fındığı eriyor, kazanç getirmiyor… Ve ortada fındık çiftçisine umut olacak bir girişim de yok.

ŞİMDİ, fındığın ne durumda olduğunu bilmezsek, ne olması gerektiğini konuşamayız. Durum şu: Türkiye fındık üretiminde dünya lideri ama "Dekar başına alınan verimde dünya sonuncusuyuz" verimde dünya sonuncusu… Ülkemizde dekara ortalama verim 104 kilogram iken İtalya ve İspanya'da dekarda 250 kilograma yakın fındık verimi elde ediliyor.


Türkiye'de fındık fiyatları her dönem aynı dalgalanmayı yaşıyor; fiyatların kimler tarafından belirlendiği belli değil. Yıllardır fındık üreticileri için iyi bir fiyat ortamının oluşturulmadı. Bir yıl 9-10 lira, başka bir yıl 13 lira veya 7 lira oluyor. Bu da fındıkla ilgili beklentileri sıkıntıya soktuğu gibi, üreticisini fındıktan soğutuyor.

Son yıllarda üreticiyi bekleyen önemli tehlikeler; diğer fındık ülkelerinin Türkiye’nin dünya fındık pazarında ki payından rahatsızlığı neticesinde, kendi fındık dikim sahalarını gittikçe büyütmeleri dolayısıyla Türkiye’nin dünya fındık pazarındaki payının küçülmesi… Uygulanan yanlış tarım politikaları yüzünden gittikçe daralan fındık alanları…

Fındık-SEN, “Fındık fiyatları ihracat bazında 2014 yılından bu yana son beş yıllık dilimde 12.37 dolardan 6.33 dolara kadar gerileyerek hem fındık çiftçisi hem de ülke ekonomisi kaybetmektedir“ diyerek uyarıyor.

Fındık üretiminde kullanılan tüm girdiler artarken fındık fiyatları gerilemekte, fındık çiftçisi maliyetine fındığını satmak zorunda bırakılmakta. Üretici mutlu değilse, orada randıman bulamazsınız… Orada ne fındık size bir gelecek olur. Ne de siz fındığın geleceğine bir şey yapabilirsiniz. Bu belirsizliğe bir umut olarak “FINDIK Borsasının yapabileceği bir şey var mı?” diye araştırdığımda, Giresun Sanayi Odasında varlığını sürdüren Fındık borsasına ulaştım. İşleyişi konusunda öğrendiklerim güzel şeyler… Orada, üretici ile alıcıların buluşturulması, taşıma ve depolama konusunda üreticiye verilen hizmet güzeldi… Lakin bu hizmet sadece Giresun yereline…

Orada kurulan borsa bildiğimiz borsa mantığı taşımasa da, en azından üreticiye depolama ve pazar konusunda bir adres olmuş. Aynı hizmeti Trabzon’da görülmeli…


Biz bize, milli ve yerli çözümler ortaya koyamayınca, dışarıdan gelen akıllarla yol almaya çalışıyoruz. Mesela; İtalya başta olmak üzere diğer üretici ülkeler ülkemiz topraklarındaki fındık alanlarını yoğun bulmakta. Bunun fındık kalitesini azalttığını, fındık ağaçlarının seyreltilmesini istemekte… Onları kırar mıyız hiç? Biz bir adım öteye geçiyor, fındık bahçelerini tamamen yok ediyoruz.

Hâlbuki fındık bizim için sadece bir tarım ürünü değil… Muhabbetimizin, geleneklerimizin kaynağı… Bize vereceği zenginlik hem maddi hem de manevi… Ona sahip çıkmak, kendimize sahip çıkmaktır… Doğru gübreleme ve ziraatla, ağaçları gençleştirerek, fındık tarımında dekar başı üretimi ve verimi artırabilmek mümkün… Fındığımızdaki kalite, bölgemize ve çiftçimize  zenginlik getirecektir.

Yoksa dünya fındık üretiminde 1. sırada olan Türkiye, 20 bin ton üretim ile dünyada 6. sırada yer alan İspanya’ya, fındık dallarından yapılmış fındık toplama sepeti satarak, teselli olacak.

 “Fındığın, bölgenin kaderi ve geleceği” olduğunu idrak edelim. Şu proje bu proje derken, “fındık sepet yoluna gitmesin…”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap