SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > FINDIKTA SİYASİLERİN PRİM MEVSİMİ

FINDIKTA SİYASİLERİN PRİM MEVSİMİ

21 Mayıs 2018 Pazartesi - 09:04








Dünya fındık üretiminde ve ticaretinde tartışmasız en büyük paya sahip olan Türkiye, yeni sezonun başlamasına rağmen tam bir belirsizlik içerisinde.

Rekolte belirsiz.

Devletin piyasaya müdahale edip etmeyeceği, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık alıp almayacağı belirsiz.

Fındığın fiyatı belirsiz.

Kısacası yarın ne olacağını kimse bilmiyor.


Bu kadar belirsizlik içinde kısa, orta ve uzun vadeli politikası olmayan Türkiye, bu anlayışla birçok üründe olduğu gibi fındıkta da avantajlarını başka ülkelere kaptırabilir.

Dünyada yaşanan iklim değişikliği fındığımızı da doğrudan etkiliyor. Fındıkta son yıllarda özellikle Doğu Karadeniz bölgesindeki külleme hastalığının yanında birçok hastalığın oluşması ve çoğalmasının ayrı bir sorun teşkil etmesi fındık bahçelerine bakım yapılması ile verim düşüklüğü rekoltede sıkıntı yaratabiliyor.

Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi (INC) toplantısı geçen sene Hindistan’ın Chennai kentinde mayıs ayında yapılmıştı. Bu yıl ise 37. kongresi İspanya'nın Sevilla şehrinde yapılmaktadır. Geçen sene Türkiye’nin 2017 yılı kabuklu fındık rekoltesi 670 bin ton olarak duyurulmuştu. Son yapılan rekolte tahmini Doğu Karadeniz’de 397.040.- bin ton olurken Batı Karadeniz'de ise 232,600.- bin ton hesaplandığında ise 243,800.- bin ton olarak ele alındığında toplamda 640,840.bin tonluk bir rekolte tespiti ülkemiz için açıklanabilme ihtimali yüksek. Tabi TMO stokları devirler ve diğer ülke rekoltesi ve devirleri de düşünüldüğüne fındıkta nasıl bir yılın oluşacağını göreceğiz.

Fındıkta bir başka belirsizlik ise fiyat konusunda yaşanıyor. Hükümet, nisan ayında yapılan referandum öncesinde bölgenin oylarını almak için TMO aracılığıyla fındık fiyatına müdahale ettiyse şimdilerde sessizlik hakim. Üretici fındık bahçesine girmeden, oy verme zamanı gelmeden beklentisini sürdürecek gibi. Kısaca bu aralar fındık üzerinden siyasilerin prim yapma mevsimi olacak gibi. Nasıl olsa fındık bu, kaldırır!

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap