SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > FINDIK SİSLİ

FINDIK SİSLİ

07 Mayıs 2018 Pazartesi - 09:02








Doğu Karadeniz bölgesinde etkili olan sisin fındık ve mevsim meyvelerinde verim düşüklüğüne neden olacağını, kış aylarındaki şiddetli rüzgâr ve yağışların tozlanmayı engellediği gibi ilkbaharda meydana gelen uzun süreli sislerin de fındıkta döllenmeyi olumsuz yönde etkilediğini son günlerde konunun uzmanları görüş olarak bildirmekte.

Fındıkta karanfillerin belli bir büyüklüğe geldiği ve sisin döllenmeden ziyade meyve gelişimini ve oluşumunu olumsuz ekileceğini ve yavaşlatacağını, yoğun sise bağlı olarak karanfilin ve çiçek saplarının dallara bağlı olduğu kısımlardan sisin suya dönüşüp uzun süre nemli kalmasına bağlı olarak çiçek saplarında çürüme ve mantar hastalıkları oluşumuna neden olacağını belirtiyorlar.

Hatta daha da ilerisi hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde devam ettiği günlerde ise fındığın karanfillerinin erken açmaya başladığını, ancak hemen ardından yağan karın bunu engellediğini belirttiler. Fındığın karanfillerinin erken açılmasının gecikmesi gerektiğini, yağan karın karanfillerin erken açılmasını önlediğini, ancak hemen ardından ortaya çıkan, özellikle yüksek kesimlerde ciddi soğukların fındığın karanfillerini ve polenlerini kısmen üşüttüğünden dolayı bu durumun hasarla karşı karşıya olduğunu görüşünü bildiren uzmanlar üzerine basa basa söylüyorlar. Bu görüşlere bakıldığında fındıktaki zararın rekolteye olumsuz bir etkisi olacağı kesin. Ancak bu zararın ne olacağını en kritik ay olan bu ay yani mayıs ayında görmenin daha net olacağını ifade ediyorlar.

Şimdilerde Doğu Karadeniz bölgesini etkisi altına alan yoğun sisin ne kadar süre devam edeceği de ayrı bir soru çünkü bu sis fındıkta "külleme" ve farklı hastalıklara neden olacağı kesin gibi. Her ne kadar çarşamba gününe kadar yağacak olan yağmurun fındığa ve bahçelere ne gibi bir faydası olacak o bilinmez lakin bu yoğun sisli havalarda hava sirkülasyonu az olduğundan hastalıkların başladığı bakterilerin yerleşmesinin daha kolay zeminler bulduğundan külleme başta olmak üzere birçok değişik hastalığın görülmesi kaçınılmaz. Hatta son günlerde Doğu Karadeniz bölgesinde birçok ziraat mühendisinin yaptığı incelemede fındıkta "külleme" hastalığının belirtilerinin başladığının tespit edildiği ve yoğun sis, karanfilin ve çiçek saplarının dallara bağlı olduğu kısımlardan sisin suya dönüşüp uzun süre nemli kalmasına bağlı olarak çiçek saplarında çürüme, mantar hastalıkları oluşumuna neden olacağını ve gelecek ay içinde ciddi bir dökme beklentisinin olabileceğini söylemeleri bunların birer göstergesi.

Bütün bunlarla mücadele ise bu sisli havalarda hastalıkların göründüğü yerlerde ocakları boydan boya yıkarak ilaçlama ile mücadeleden geçiyor. Kısaca bu yıl fındık rekoltesi, kalitesi sisli. Ona göre önlem almak lazım çünkü Gürcistan ve İtalya'dan da çok sağlıklı bilgiler gelmiyor.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap