SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > DERİN NEFES ALMANIN ÖNEMİ

DERİN NEFES ALMANIN ÖNEMİ

14 Nisan 2018 Cumartesi - 09:11








Sporcular ve sağlık için spor yapanlar, derin nefes alındığı takdirde %33'lük, vücuttaki artık hava oranı bilim adamlarına göre %20'ye düşer. Bu durum alveoldeki oksijen basıncını arttırır.

Artan oksijen basıncı ile, organizma daha fazla oksijen ortamında çalışır. (AEROB). Antrenmanlardan önce bilinçli olarak, daha derin nefes almayı sporculara ve sağlık için spor yapanlara alıştırma çalışmaları yaptırılmalı.                              

Derin nefes alışkanlığını benimseyip spor yapanlarda, aradan kısa bir zaman geçtikten sonra, vücut otomatikman derin nefes alma alışkanlığını kazanacaktır.

Derin nefes alışkanlığı ile, spor yapanların hem vital kapasiteleri hem de alınan oksijen, temiz havanın ve alveolerdeki havanın içerisindeki gözlerin antrenman neticesinde elde edilen daha derin nefes alma alışkanlığı, yukarıda da belirttiğim gibi vital kapasite artırır ve de bunun sonucunda vücuttaki atık hava miktarı azalır.

Bu durum ise, alveolerdeki, karbondioksit miktarı ve basıncın düşmesini, dolayısıyla kana karışan oksijen miktarının artmasını sağlar.


Bilhassa sporculara bu fizyolojik özellik sık sık anlatılmalı ve onlara derin nefes almayı alışkanlık haline getirmeye sağlanmalıdır. Spor yapanların güçlerini geliştirmesinde derin soluk alıp vermeleri önemlidir. Nedeni; çok genel olarak, karın zarının (diyaframın) harekete katılması ile solunum kuvvetlendirilir.

Örneğin; 75 kg ağırlığında bir sporcunun istirahat halinde iken, yaptığı solunum ile aldığı hava miktarı, araştırmalara göre 7lt'dir. Aynı ağırlıktaki, aynı fiziksel özelliklerle ve fakat antrenmanlı bir sporcunun bir dakikalık solunum volümü 10 lt'dir.

Bu 3lt'lik farkı antrenman sonunda kılcal damarların nedenli geliştiğinin, organizmanın kendisine sevk adilen havanın oksijenin en mükemmel bir şekilde değerlendirildiğinin bir göstergesidir.

NOT: Maçka'da dereye düşüp şehit olan polisimiz, Afrin'de bomba arama taraması sonucunda şehit olan askerlerimize Allah (c.c.)'den rahmet diler, kederli ailelerinin ve Türk milletinin, aynı zamanda bizlerin başı sağ olsun. Vatan için, bayrak için, din için toprağa düşmüş askerlerimize selam olsun.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap