SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > CHP böyle devam etmemeli

CHP böyle devam etmemeli

09 Ocak 2018 Salı - 06:35








CHP Trabzon il kongresi geride kaldı. İki yıl önce yarışan iki aynı aday bu yıl da yarıştı.  Bu yarış il başkanı seçiminden ziyade geçmişin yeni bir rövanşını anımsattı. Biri kazandı, biri kaybetti. Elbetteki daha fazla delegenin oyunu alabileni tebrik ediyorum ve başarılar diliyorum.

Bu il kongresinden sonra beni ve idealist partilileri ilgilendiren konu,  7 Ocak 2018 Pazar günü gerçekleştirilen CHP Trabzon il kongresinden CHP Trabzon il camiasının ne kazanacağıdır.  Her partili kendine göre özel bir muhasebe yapmalı. Acaba bu kongreden sonra CHP Trabzon teşkilatında yeni bir heyecan, yeni bir umut yaratılabildi mi? Bu yorucu kongre çalışmaları, geçmişte kalması gereken kutuplaşmayı ortadan kaldırabilmek için yeni bir ufuk açabildi mi? Kongreden başarıyla çıkabilen yeni il yönetiminin önümüzdeki kritik süreçte ülke demokrasisinin başarıya ulaşabilmesi için gerekli birlikteliği sağlayarak siyasi mücadeleyi başarıyla yürütme imkanını yaratabilecek mi? İçimdeki Atatürkçü idealler, demokrasi anlayışım ve cumhuriyet sistemi için umudumu korumak istiyorum. 

CHP Trabzon il kongresinin bir delegesi ve kongre çalışmalarını yakından takip etmiş biri olarak edindiğim intibaya göre, CHP uygulanmakta olan bu delege sistemi ile amaçladığı özgürlük ve demokrasi mücadelesinin başarıya ulaşmasını gerçekleştiremez. Bu delege düzeni en kısa sürede yeni bir  sistemle değiştirilmelidir.  Böylece bir kangren haline dönüşen delege sisteminin bu güne kadar sebep olduğu parti içi siyasi kutuplaşmalar ortadan kaldırılmış olabilir.

Getirilmesini düşündüğüm yeni sistem hakkındaki önerilerim ise şöyledir:

1- Mahalle temsilcileri seçimi: Mahalle temsilcileri, o mahalledeki tüm üyelerin oylarıyla seçilmelidir.


2- İlçe başkanları seçimi: İlçe başkanları, o ilçedeki bütün üyelerin oylarıyla blok veya çarçaf liste ile  seçilmelidir.

3- İl başkanları seçimi: İl başkanları,  eski ilçe başkanları, ilçe yönetim kurulu üyeleri, eski il başkanları, il yönetim kurulu üyeleri, il ve ilçe belediye meclis üyeleri,  mevcut ve eski belediye başkanları. mevcut ve eski milletvekilleri tarafından çarçaf  liste ile seçilmelidir.

4- Genel başkan seçimi: Mevcut il ve ilçe başkanları, eski ve mevcut millet vekilleri, il ve ilçe belediye başkanları  tarafından seçilmelidir.

5- Millet Vekili ön seçimi: İl başkanını seçen delegasyon milletvekili ön seçim sıralaması için de görev ifa edebilir.

CHP nin oy oranının yüksek olduğu ilçelere "temsilde adalet" prensibine göre artı temsil imkanı sağlanabilir.


Mevcut bu delege sistemi, artık CHP sinin sırtında büyük bir kambur halini almıştır. Behemehal ve en kısa zamanda değiştirilmelidir. 

Hasbelkader önermeye çalıştığım bu yeni sitem, aynı zamanda üyelerimizin mahalle, ilçe ve il yönetimlerinde de görev alabilmek için seçilme arzularını da teşvik etmeye yarayacaktır. 

Bu delege sistemi ile yolun sonuna gelinmiştir. Bu sistem partililerimizi yeteri kadar yormuş ve bıkkınlık yaratmıştır. 

Partilileri daha fazla yormadan, parti içi demokrasiyi gerçek anlamda uygulamaya geçmenin zamanı gelmiştir ve de geçmek üzeredir.

Parti içi demokrasisi konusunda CHP diğer partilere örnek olabilmeli ve onlara öncülük edebilmelidir.


Demokratik toplumsal yaşama öncülük etmek CHP'nin en önemli görevlerinden sadece bir tanesidir. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap