SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Cenazene kim gelecek?

Cenazene kim gelecek?

02 Mayıs 2018 Çarşamba - 04:05








Sayıları her geçen gün artan büyük marketler zincirleri 'mahalle bakkalı' kültürünü yok ediyor.

Rize’de son yıllarda hemen hemen her mahallede açılan büyük marketler bakkalları kapatma noktasına getirdi.

Benim evin tam karşısında geçen ay malum üç harfli olan bir büyük market açıldı. Az ilerisinde ise yılardan beri alışveriş yaptığım mahalle bakkalım Süleyman abinin dükkânı var. Şimdi ben sormak istiyorum: Benim başım sıkıştığında ilk kime koşacağım? Tanımadığım, sermayesi tamamen İstanbul kanadından oluşan ulusal market zincirine mi? Yoksa yıllardır mahallede sabah 7 akşam 23 saatleri arasında hizmet veren Rizeli bakkala mı?

Benim cenazem olduğu zaman mahalle bakkalım dükkânı kapatıyor ve cenazemde saf tutuyor veya düğünüm olduğu zaman aynı şekilde geliyor düğünüme, takısını takıyor. Ya ulusal market sahipleri? Bırakın gelmeyi, bir çiçek mi gönderiyorlar?

İşte bu yüzden mahalle bakkalı kültürü yaşatılmalı. Elimizden geldiği kadar mahalle bakkalından alışveriş yapmalıyız. Teknoloji çok gelişti, eskiden mahalle rafları naftalin kokardı, ürünler bozulmasın diye. Şimdilerde hepsi son model soğuk havalı buzdolabında markalı ürünlerini saklayabiliyor. Tam tersini düşünün, İstanbul’dan veya Ankara merkezinden bu tip ulusal marketlere gelen ürünler çok mu sağlıklı? Veresiye defteri devam ediyor, bunun yanında kredi kartı cihazı hemen hemen tüm mahalle bakkalında var. Fiyat farkı ise bazı ürünlerde avantaj gözükse de benim için en önemli olan ahde vefadır. Zor günümde cenazeme gelerek saf tutan, dua eden veya mutlu günüme gelerek horona giren mahalle bakkalımı ben nasıl bırakırım?


Mikro milliyetçiliği sevmem ama burada bir haksız rekabetin getirdiği durum var ve bu tip ulusal marketlerin Rize ekonomisine öyle ahım şahım bir katkısı yok. Kazanan belli: İstanbul vergi dairesi ve bu marketlere dükkânlarını kiraya veren mal sahipleri.

Arkasında "büyük sermayeyi" alan ulusal marketler haksız rekabet içindeler. Bu durumda devlet seyirci kalmamalı. Mahalle bakkalı yaşamalı, yaşatılmalı. Bu esnaf bir bir kepenk kapatıyor, sonuç olarak devlet "bakkal amca" kültürünü korumalı ve bu esnafı ayakta tutmalı. Unutmayım ki bakkallar bir mahallenin bekçisidir!

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap