SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > ÇAY SEZONU

ÇAY SEZONU

14 Mayıs 2018 Pazartesi - 08:15








Çay sezonu büyük bir hızla başladı. Çay mahsulü genelikle iki aşamalı toplanır. Önce sahil bölgelerinde, sonra yüksek yerlerde yani köylerde toplanır. Ürün toplanması bir denge içinde olurdu. Bu yıl kışın soğuk geçmemesi, kar yağmaması çayın hem sahil hem de köylerde aynı anda toplanması, fabrikaların sıkışıklığına neden oldu. Bir de ramazan öncesi  olunca müstahsilin bir an önce yaş çayı toplayıp ramazana rahat girmek istemesi izdihama neden oldu. Hem Çaykur hem özel sektör biriken yaş çayı alamadılar. Bir de özel sektörün devamlı fiat düşürmesi müstahsilin canını sıktı. Konulan kurallara mecburen uyan taraf oldu. Çaykur devamlı mesaj yayınlıyor, 'acele etmeyin, çayınızı ucuza satmayın, çayınızın tamamı alınacak'… Fakat ramazan geldiğinden vatandaş acele ederek biraz da izdihama neden de olmuş olabilir. Çayın bir hikayesi anlatılır. Dilden dile… Yaşlı ve bilge kadın, genç bir kadına hayatla ilgili öğütler vermeye başlar:

Ateş üstündeki çaydanlık KAYNANA'dır. Sürekli olarak fokur fokur kaynar. Dikkat etmezsen, arada bir havasını almazsan taşar.

GELİN ise üstteki 'demlik'tir. Su kaynadıkça yavaş yavaş demlenir, kendine gelir ve pişer.

GELİNİN KOCASI (evin oğlu) 'bardak' gibidir. Bir kaynana doldurur içini, bir gelin. Fazla doldurup da taşırmamak gerekir.

ÇOCUKLAR da 'şeker'dir, çaya tadını verirler. Bu durumda sentetik tatlandırıcılar da EVLATLIK olur. Çayı tatlandırır ama şekerin tadını vermez yine de. Bununla beraber çayını şekersiz içmeye alışanlar için tek bir küp şeker bile rahatsız edici olabilir.


'KaşıkGÖRÜMCE'dir, BALDIZ'dır. Arada bir karıştırır gider.

KAYINPEDER de 'çay tabağı'dır. Çayın demine, suyuna karışmaz orada durur ama gerektiğinde kırılanı, döküleni toplar.

KONU KOMŞU, çaya ilave edilen limon, nane, karanfil, bergamot gibi katkılardır. Kimi çok sever, kimi nefret eder. Fazla katıp da çayın tadını kaçırmamak lazım gelir.

'Çay süzgeci' ise ailenin sahip olduğu değerlerdir. Aileyi (çayı) dış etkenlerden, gereksiz şeylerden temizler, süzer korur. Süzgecin delikleri büyük olursa çaya istenmeyen şeyler girip tadını kaçrıabilir.

Suyu ısıtan ATEŞ ise 'hoşgörü'dür. Olmazsa çay zaten olmaz. Soğuk suda çay olmaz zaten.


Güzel bir çaydan taze demlenmiş tavşan kanı bir çayın tadına da doyum olmaz.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap