SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Bölgemiz turizmi ve yerel yönetimlerimiz

Bölgemiz turizmi ve yerel yönetimlerimiz

24 Ekim 2017 Salı - 07:55








Son zamanlarda bölgemiz turizmi Arap turistler sayesinde canlanır gibi gözükmektedir. Yaylalarımızda, alışveriş merkezlerimizde ve şehir sokaklarında bol bol Arap turist görmekteyiz. Arap turistlerin bölgemize sağladıkları önemli ekonomik katkılar yadsınamaz. Ancak turizm sadece ekonomik fayda sağlayan bir sektör değildir. Turizm karşılıklı olarak çok yönlü oluşan iletişimler sayesinde her kesim için çok ciddi faydalar sağlamalıdır. Mesela bölgemizde yaşayan herhangi bir yurttaşımızın bölgemize gelen herhangi bir Arap turistle bir çay-kahve sohbeti yaptığına şahit olanınız var mı? Veya gelen Arap turistlerin kültürel yaşam açısından ülkemize veya bölgemize sağlayacakları herhangi bir katkı düşünebiliyor musunuz?

Halbuki biz turizmi geliştirerek hem ekonomik hem kültürel hem de sosyal yaşam açısından çok daha iyi yerlere gelmek istiyoruz. M. Kemal Atatürk'ün koyduğu "Çağdaş yaşam standartlarının üzerine çıkmak" bizim nihai hedefimiz olmalıdır. Bölgemiz turizmi sadece Arap misafirlere bağımlı bırakılmamalıdır. Batılı ve Avrupalı turistlerin de bölgemizi ziyaret etmeleri için çaba sarf edilmelidir. Yerel ve merkezi yönetimler bu konuda gece gündüz çalışmalıdır. Özellikle sahillerimizdeki belediyeleri yönetenler turistlerin ilgisini çekebilecek tesisleri hizmete sunmalıdır. Bölge turizmini, bize kısık bir ekonomik katkı dışında yarar sağlamayan Arap ülkelerinin tekelinden çıkarmak kısa vadeli hedeflerimiz arasına alınmalıdır. Bölgemiz dışında oturan Türk vatandaşlar da yaylalarımızı, yeşilliklerimizi, ormanlarımızı, yağmurumuzu, bol oksijenli havamızı görmek ve yaşamak istemektedir.

İşte bu konuda yerel yönetimlere büyük görevler düşmektedir. Bölgemize Avrupalı ve batılı turist gelmiyorsa bunun sebepleri ciddi olarak sorgulanmalıdır. Bölgemizdeki turistik altyapılar ve turistlere hizmet veren mekanlar Arap turistler için yeterliymiş gibi gözükebilir. Fakat bugünkü turistik hizmet ve politikalarımız Avrupalı ve batılı turistler için asla yeterli değildir. Yerel yönetimler "İmkanlarımız sınırlı" bahanesine sığınmamalı. İmkanlar aramalı ve bulmalıdır. Yerel yönetimler, bölgedeki turistik yaşamın geliştirilip büyütülmesini ve tanıtılmasını becerebilmelidir. Eğer bir turist, mesela Uzungöl gibi bir yerde yemek yediği lokantada veya gecelediği otelde astronomik bir fatura ile karşılaştığında müracaat edeceği ilgili muhatap bulamıyorsa bunun sorumlusu yerel yönetimlerdir. Turistik işletmeler fiyat listelerini müşterilerin kolayca görebileceği giriş kapısı yanlarındaki panolarda ve masa üstü broşürlerle deklere etmelidir.

Böyle bir şeffaflık yerel yönetimlerin kontrolünde mutlaka sağlanmalıdır. Bu ifade ile serbest piyasa ekonomisine aykırı olan fiyat kontrolü yapılsın demek istemiyorum. Turistik tesisin ürün satış fiyatları şeffaf ve müşterinin rahatça görebileceği bir şekilde deklere edilmelidir demek istiyorum. Bölgemizdeki işletme sahipleri turist misafirlerimize fahiş fiyatlar uygulamayı kendilerine göre beceri ve hüner zannedebilirler. Fakat aslında onlar, bölgemizi ziyaret eden turistleri kandırmakla sadece misafirlerimizi aldatmıyor, bölge halkının da geleceğini karartıyorlar.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap