SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Birleşmiş Milletler Günü

Birleşmiş Milletler Günü

28 Ekim 2018 Pazar - 09:18








Milletler varlıklarını idame ettirmek için uygarlık tarihi boyunca birçok yola başvurmuşlardır. Kimi zaman da diğer devletlerle anlaşmalar yapmışlardır. Ülkeler 1. Dünya Savaşı’ndan sonra çıkan anlaşmazlıkları yenebilmek için çok çaba sarfetmişlerdir. Milletlerin savaşta yaşadıkları kötü günleri bir de savaş sonrası endrüstri, tarım ve ulaştırma gibi gelir kaynaklarında yaşanan azalmalar izlendi. Açlık ve yokluk kendini iyice hissettirmeye başladı. Milletler bu karmaşanın ve acı tabloların ancak barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğine karar verdiler.

Bunun sonucunda 28 Nisan 1919'da Milletler Cemiyeti anlaşmasını imzalayarak Milletler Cemiyeti’ni kurdular. Ancak bu cemiyet etkili olmadı ve 2. Dünya Savaşı çıktı. Bunun üzerine 26 ülke temsilcisi insanlığın yaşadığı bu acı savaşların yıkımından kurtulmak için ortak bildiri yayınladılar ve Birleşmiş Milletler yasasını hazırladılar. Birleşmiş Milletlerin amacı uluslararası güvenliği sürdürmek ülkeler arasındaki iyi ilişkileri pekiştirmek, ekonomik, sosyal, kültürel işbirliği sağlamak ve insanlık sorunlarının çözümünde hak ve özgürlüklerinin geliştirilmesinde birlikte çalışma yapmaktır.

İnsan hakları konusunda evrensel düzeyde en kapsamlı gelişme şüphesiz ki BM'nin kurulmasıdır. 24 Ekim 1945 tarihi Birleşmiş Milletler Örgütü’nün kuruluş tarihidir. Bugün BM'nin 176 üyesi vardır. Uluslararası en büyük kuruluştur. Bu sayı gün geçtikçe artmaktadır. Örgüte üye tüm ülkelerde 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü olarak kutlanır. Bu günü kutlamamazın amacı BM'nin kuruluş amacını anlatmak,organlarını tanıtmak ve çalışmalarını, çabalarını gelecek nesillere aktarmaktır. Türkiye de BM'lerin aktif bir üyesidir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap