SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Beyaz Baston

Beyaz Baston

14 Ocak 2019 Pazartesi - 09:23








Her yıl 7-14 Ocak tarihleri arasında "Beyaz Baston Körler Haftası" kutlanır.

Beyaz baston, basit bir değneğin basit bir şekilde boyanması ile meydana gelir. Beyaz baston öyküsü şöyle oluşmuştur: 1921 yılında trafik kazası geçirip kör olan bir fotoğrafçı çevredekilerin kör olduğunu anlamaları ve dikkat çekmesi için bastonunu beyaza boyayarak dolaşmaya başlar. Londra’da bu deneyim o kadar başarılı olur ki 1931’de Fransız Körler Örgütü körlerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston adıyla simgeleştirilmesini kararlaştırır. Ardından bu uygulama giderek yaygınlaşır ve körlerin kullandığı baston beyaz baston olarak anılmaya başlar.

Her önemli gün gibi 7-14 Ocak tarihlerinde çeşitli kuruluşlar yaptıkları etkinliklerle göz sağlığının önemini vurgulayarak görme özürlü kişilerin bu durumundan kaynaklanan sorunlarına çözüm yolları arar. Çeşitli hamaset dolu sözlerle geçer bu zaman dilimi, devletin her kademesindekiler güzel sözler söylerler; sanırsınız ki bunların sorunları ertesi gün çözülecek. Bugün Türkiye’de özürlü sayısı nüfusumuzun %10-15’i civarındadır. Görme özürlüler ise %10 oranındadır.

Görme özürlüler ile ilgili olarak kararnameler vardır. Çok önemli olmalarına rağmen yerel yönetimlerin bunların gereğini yerine getirmekte pek muvaffak oldukları söylenemez. Mesela kentsel donatılarda yürüyüş parkurlarının yapılmasına pek önem verilmeyişi; bu alanların yapımındaki aksaklıklar ya da şehirlerde sinyalizasyon yapılması en önemli sorunlar olarak görülmektedir.

Gelecek yıllarda mevcut problemlerin çözüme kavuşturulması temennisiyle hoşça kalın.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap