SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Bahçede kimyasal, bardakta boya...

Bahçede kimyasal, bardakta boya...

08 Şubat 2018 Perşembe - 07:25








Hani denir ya; “Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık!”

Gelin biz bunu, “Türk çayında tarladaki bir türlü, bardaktaki bir başka türlü” diye değiştirelim.

Değiştirirken de, Doğu Karadeniz’in fındıkla birlikte en önemli geçim kaynaklarından, tarımsal ürünlerinden olan çayda özellikle insan sağlığını tehdit eden kimyasalların direkt veya dolaylı olarak kullanılmasıyla içine çekildiğimiz büyük tehlikeden de söz edelim.

Nasıl etmeyiz ki?

Türk halkının sudan sonra en fazla tükettiği içecek olan çayda tarladan yeşil yaprağı elde etmek için kimyasallı gübre kullanımında ısrar edilmesi ayrı bir dert, çay çöplerinin boyalarla kuru çay haline dönüştürülmesi ayrı bir dert...


*

O zaman önce tarladan ben diyeyim “feryada”, siz söyleyin “isyana” başlayalım.

Sektörün lokomotifi Çaykur’un “Zehirli gübreler toprağı bile öldürmeye başladı. Artık organik gübre kullanalım” feryadını, başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve devlet-i aliye adına tüm görev üstlenmiş olanlar duymayıp, “3 yılda daha çaylıkları zehirlenmeye devam edelim” demelerini ne anlamak, ne de anlatmak mümkün değildir!

Neyi, niçin erteliyorsunuz? İnsan sağlığını bir kenara koyduğunuzun farkında değil misiniz?

*
Gelelim, geçen hafta dikkat çektiğimiz, çay çöplerinin glikoz ve karbonat kullanılarak kuruçay haline dönüştürülüp, anlı şanlı firmalar tarafından bile paketlenerek bir numaralı kanserejon madde olarak ucuza meraklı ve “Bedava sirke baldan tatlıdır” mantığının en görkemli hizmetçileri halkın zehirlenmesine...


Konuyu gündeme taşımamızın üzerinden neredeyse bir hafta geçti. Bir hafta önce konuşması gerekenler ile görevini yapmayanları tek tek yazdık mı?

Yazdık!

Peki içlerinden başta halkın sağlığını korumak ve kollamakla görevli devlet kurumları olmak üzere, çay sektörünün sivil toplum örgütü olarak sorumlularından kaç tanesi “Bu cinayete dur denilsin” hesabıyla demeç verdi, açıklama yaptı?

Rize Ticaret Borsası çok şeyler söyleyeceği, yapacağı yerde konuyu kısa bir açıklama ile geçiştirdi. Ya diğerleri? Sus pus.

Hem de bir haberde; “Falanca şehre giren 25 ton karbonat nerede kullanıldı?” sorusu yer almasına rağmen.


Hee sahi, “Kim aldı 25 ton karbonatı? Nerede kullandı?”

Haaa, devlet-i aliyenin maaşlı yetkilileri gelip de, “Hangi firmalar bu işi yapıyor?” diye sakın sormaya kalkmasınlar. Ben de biliyorum, sektörün büyük kısmı da biliyor. 25 ton karbonatı Fadime nenem, pastaları kabartmak için kullanmadı ya!

Onlar da bilmek zorunda. Çünkü bu iş için maaş alıyorlar. Araştırsın bulsunlar. Hem de çok zor da değil!

Bulamıyor iseler, kendilerinde bir eksiklik arasınlar. Ama bilsinler ki, “Bile bile bulmuyorlar” ithamı ile karşı karşıya kalacaklardır.

 


*

Ez cümle; kamu adına yüklendiğimiz sorumluluğun bilinci ile bu işi hafızamızdan hiç ama hiç eksik etmeyeceğiz. Ta ki, etkili ve yetkileri gerekeni yapana kadar.

Çağrımız bir an önce yapsınlar da, kanserin çığ gibi arttığı günümüzde, ülkemizde ve bölgemizde insanlığa bir nebze de olsun katkıda bulunsunlar.

Çayımız, bahçede kimyasallara, kuru çayda ise boyalara mahkum edilmesin!

 


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap