SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Arabesk Pizza

Arabesk Pizza

11 Aralık 2018 Salı - 09:13








Eğer bugünün orta yaşlı olarak adlandırılan jenerasyonundansanız ya da bunun üzerindeyseniz, hayatımızın her alanını kasıp kavuran o arabesk dönemini yaşamışsınız demektir. Gerçek hayatlarında ülkenin sahibi gibi gezen ünlü şarkıcıların garibanlığın sembolü oldukları, sevdikleri kızı seven zengin ve kötü adam tarafından türlü eziyetlere maruz kaldıkları acıklı filmlerle şekillenen ruh halimizin ileride nelere sebep olacağını bilmiyorduk.

Gerçi şu an biliyor muyuz, ona da emin olmak zor! Ama kesin olan bir şey var ki; o da bu arabesk kültürün bize acıdan kurtulmak için çabalamak yerine ondan garip bir keyif almayı kabul ettirmiş olması... Bütün bunları düşünmeme sebep olan şey, sosyal medyada dün rastladığım, çocukluk dönemimin ünlü çizgi film karakterlerinden birinin, aslında Türkiye’ye girmek isteyen bir pizza firmasının, pizzayı popüler hale getirmek isteyen bir oyunu olduğu iddiası... Biraz araştırınca, bununla ilgili koca koca köşe yazarları tarafından yazılmış yazılara da rastladım. Her şeyden önce, bir lağımda yaşayan, bir lağım faresi tarafından eğitilen ve nihayetinde çirkin birer kaplumbağa dönüşümü olan bu karakterlerin, çok daha uygun koşullar varken niye sürekli lağım-pizza ilişkisi kurarak bu ürünün reklamını yapmaya çalışmış olabileceklerini anlama çabasını bir kenara bırakıyorum. Sonra, bu ürünün reklamını yapacaklarsa, bunu niçin bir çeşit tuzlu hamsi ezmesi olan ançüez ile yaptıkları sorusunu ve hayatım boyunca hamsili pizza yiyen hiç kimseye rastlamadığım gerçeğini de şimdilik düşünmüyorum. Diyelim ki biz gerçekten hamsi sosu ile yapılmış bu İtalyan ürününü o sevimsiz yerde yemeyi çok sevimli bulduk ve pizzayı bu çizgi film ile sevdik. Üstelik, şimdi bunu fark ettik! Peki, bu aydınlanmış, gerçeği fark etmiş, bunu köşe yazılarından sosyal medya hesaplarına kadar her yerde duyurup “uyanık olalım” diye bas bas bağırmış bir toplum olarak, aldığımız bir önlem ya da bu dahiyane keşfimizi kullandığımız bir alan var mı?

Mesela, Ortadoğu ve Latin Amerika ülkelerinde çok popüler olan bir Türk dizisinde hiç mantı yendi mi? Arap asıllı bir bahçıvan, Çinli olup hasbelkader yolu İstanbul’a düşmüş sempatik bir şoför karakteri ile bu coğrafyalara “Gelin, bizi ziyaret edin” diyebildik mi? Cadılar bayramında özel kabak aromalı filtre kahve içebilen bir toplumun üyeleri olarak, popüler bir dizi üzerinden dünyaya aşure diye bir şeyin varlığından bahsedebildik mi?

Adını değiştirmek için taklalar atsak da ticari değerine teslim olduğumuz ve koca 365 gün içerisinde indirim yapacak başka bir gün bulamadığımız “Black Friday” yerine bir “arefe” etkinliğimiz de mi yoktu yani? Hayret! Halbuki yıllarca arefe günü sokaklarda iğne atsan yere düşmez diye berbere bile birkaç gün öncesinden gönderilirdik biz! İnternet kullanımının büyük ölçüde serbest olmadığı Küba’nın çok ücra bir köşesinde, en yakın havaalanının 8-9 saatlik bir mesafede olduğu bir köyünde rastladığım bir Kübalı, Türk olduğumu öğrendiğinde bana Aşkı Memnu’yu, Binbir Gece’yi sormuştu. İnternetin giremediği bir coğrafyaya girip, o insanlara ulaşıp, bu hakkımızı kullandığımız şey bunlar mı olmalıydı? Sürekli bir şeylerden şikayet eden, aslında her şeyi bilen ve farkında olan ama buna rağmen aynı teknikleri hiçbir zaman kullanmayan bir toplum olmak biraz tuhaf değil mi? Bu arabesk ruh halinden kurtulup ürettiğimiz her türlü ürünle uluslararası arenada kendimize yer açma zamanı hala gelmedi mi? İsmini dört ünlü Rönesans sanatçısından alan dört kaplumbağa, bizi bu sanatçıların eserlerinden birer tane sayabilecek kadar sanatsever yapamıyorken nasıl oluyor da hepimiz pizzasever olabiliyoruz? Bütün dünya sürekli bizi uyutma peşinde mi? Yoksa biz “uyumayalım” diye diye sürekli kendimize ninni mi söylüyoruz? Şikayet ettiğimiz konularda suçlu olan kim? Hezarfen Ahmet Çelebi kostümü satan var da çocuklar sürekli Spiderman mi olmak istiyor? Yoksa üzerinde arabesk sosu gezdirilmiş pizza her şeyden tatlı mı geliyor?

Beğendim
1
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap