SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Afrin neden önemli?

Afrin neden önemli?

12 Şubat 2018 Pazartesi - 07:24








Şanlı ordumuzun Afrin ve çevresinde verdiği kahraman mücadelesinde bir günde 11 yiğit evlâdımızı şehit verdik. Bu şehitlerimizi sadece toprağa değil, bağrımıza koyan bir milletiz. Bütün şehitlerimize Allah rahmet eylesin. Afrin bu hareketin en zor kısmı. Yaşam yeri ve sivillerin çok fazla olduğu yer. "Afrin ne demek?" analiz kısmına geçelim. Türkiye'nin Hatay ve Kilis kentlerine komşu olan Suriye'nin Halep şehrinin ilçelerinden Afrin'in kontrolü kentin IŞİD'den alınmasından sonra Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD); silahlı kanadı Halk Savunma Birlikleri (YPG) tarafından sağlanıyor.

Türkiye hükümeti PYD ve YPG'nin PKK ile "aynı şey" olduğunu savunarak Afrin'in bu güç tarafından kontrol edilmesini "ulusal güvenliğimize tehdit" olarak görüyor. 

Fırat Kalkanı Harekâtı'nı 29 Mart 2017'de resmen bitirdiğini ilan eden Türkiye'nin temel hedefi Azez-El Bab hattında yaptığını Tel Ebyad'dan Rakka'ya doğru yaparak Rojava'nın diğer kantonları Kobane ile Cizîri arasındaki bağlantıyı koparmak ve bu kantonların birleşmesini önlemek olarak dile getiriliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin konuşmalarında sık sık dillendirdiği "Kürt koridoru" da bu noktada devreye giriyor. Afrin'e yapılan "Zeytin Dalı Operasyonu"nun sinyalini aylardır veren hükümet yetkilileri ve MHP kanadı bölgede bir Kürt koridoru oluşacağını ve bir Kürt devletinin kurulacağı teorisini argüman olarak gösteriyor.

Afrin Hatay ve Kilis ile komşu, Cizîri ise Mardin ve Şırnak ile sınır komşusu. Bölge "Batı Kürdistan" anlamına gelen "Rojava" olarak anılıyor. Rojava geçtiğimiz Ağustos ayına kadar üç kanton bölgesinden oluşuyordu. Afrin'de 400 bin, Kobanê'de 200 bin ve Rojava'nın en büyük yerleşimi Cizîri'de ise 1 milyona yakın nüfus bulunuyor. 


8 Ağustos 2017'de Suriye'nin kuzeyinde Şehba Mıntıkası olarak bilinen bölge dördüncü kanton ilan edildi. Bu sayede 16 Mart 2016'da Kuzey Suriye Federasyonu olarak ilan edilen bölgede tam dört kanton kurulmuş oldu.

Şehba Kantonu'ndan önce Cizîri Kantonu 21 Ocak 2014, Kobanê Kantonu 27 Ocak 2014 ve Afrin Kantonu 29 Ocak 2014'te ilan edilmişti.

Özellikle bölgede Çiyayê Kurmênc (Kürt Dağı) olarak da bilinen Afrin'de Kürtlerin tarihi bin yıl öncesine kadar uzanıyor. Afrin'in merkezinde az sayıda Arap, Mabata bölgesinde Alevi Kürtler, Kastel Cındo ve Ezazê civarında Ezidi Kürtler bulunuyor.

Kürt nüfusunun ağırlıkta olması açısından da Kobane'ye benzetilen Afrin, Rojava özerklik hareketi açısından son derece önemli. Ekonomik açıdan ise Kürt hareketine en çok destek vermiş olanı.

Türkiye harekatın adını "Zeytin Dalı Operasyonu" koyarak, siyasi söylemlerde dile getirilen "amaç barış getirmekten" öte bir vurgu yapıyor aslında. Çünkü Afrin zeytin, zeytinyağı, un ve şekeriyle kantonlara ve Kürt hareketine ekonomik destek sağlıyor.


Başbakan Binali Yıldırım "Zeytin Dalı Harekatı"yla  ilgili "Zeytinler halka, dalları teröristlere gidiyor" diye konuştu.

Afrin, "demokratik özerklik" projesinin dünyaya anlatılması için bölgede 'vizyoner' bir nitelik taşıyor.

2014'ten beri Yasama Meclisi, Meclis Başkanlık Divanı ve Yürütme Konseyi'nden oluşan Kanton yönetiminde Araplar da bulunuyor. 
Göreceli olarak istikrarını koruması nedeniyle Afrin, 2013'ten itibaren IŞİD'in eline geçen Rakka, Menbic, El Bab ve Cerablus'tan kaçanlar için sığınak oldu. Yedi kasaba ve 365 köyden oluşan Afrin'in 400 bin civarındaki nüfusu göçlerle iki katına çıktı. Yazının başında yazdığım en zorluğu burada sivil halkın zarar görmeme gayreti. Ordumuz bu hassasiyet ile onurlu bir mücadele vermektedir. Belki de daha az şehit verirdik bu hassasiyet olmazsa. Allah kahraman ordumuzun yar ve yardımcısı olsun.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap