SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > ACİL ve TUZAK SEÇİM

ACİL ve TUZAK SEÇİM

24 Nisan 2018 Salı - 06:10








24 Haziran 2018 tarihinde acil olarak yapılacak olan Başkanlık seçimleri elbetteki siyasi tarihimizin en önemli demokratik etkinliği olarak tarihe geçecektir. Ancak normal seçim tarihinden 1,5 yıl önce  acil olarak yapılması organize edilen bu seçim, aynı zamanda cumhur ittifakına karşı olan muhalif partilerin  hazırlanma zamanını kısıtlama amaçlı bir siyasi tuzak olarak da değerlendirilebilecektir. Ayrıca siyasi hayata yeni adım atan İYİ Parti'nin ayağına iktidar güçleri tarafından çelme takma maksatlı olarak da yorumlanacaktır. Bu seçim önemine binaen öyle "aradan çıksın" düşüncesiyle acele ile geçiştirilebilecek bir aktivitet değildir. Her yurttaşımız bu baskın seçimin aciliyet sebebini çok iyi okuyabilmelidir.

Ülkenin yönetim sistemi değişiyor beyler, yönetim sistemi!

Bugün ülkemizin en yetkili gücü olan Türkiye Büyük Millet Meclisi, 24 Haziran 2018 Başkanlık seçimlerinden sonra bu özelliğini artık fiilen kaybediyor. Şayet 600 üyesi bulunacak olan parlamentoda 400 ün üzerinde milletvekiline sahip değilseniz yürütmeyi yani hükümeti etkili bir şekilde denetleyemiyorsunuz. Seçilen başkanın kurduğu hükümet için parlamentodan güven oyu istenmesine dahi gerek kalmayacaktır. Başkan hükümeti kurunca, kendisi veya bakanları parlamentoya hiç uğramayabilecektir. Başkan ve seçtiği bakanlar, şayet parlamentoda 400 üyeye sahip bir grup yoksa hiç kimseye karşı sorumluluk hissetmeyecektir. Sadece ve sadece parlamentodaki 400 milletvekilinin oyu ile başkan ve hükümeti etkili bir denetime tabi tutulabilecektir. Bu da bugünkü çok partili sistemde hemen hemen imkansız gibi görünen bir durumdur.

Net olarak görülüyor ki 24 Haziran 2018 seçimleri,  seçilecek olan Başkanın "TEK ADAM OLARAK ÜLKEYİ YÖNETSİN" diyenlerle, "HAYIR, PARLAMENTER SİSTEM DEVAM ETSİN" diyenler arasında bir hesaplaşma olarak tarihe geçecektir. Böyle bir hesaplaşma yasal çerçevede kalarak yapılabilirse buna hiç kimsenin herhangi bir itirazı olamaz. Ancak mühürsüz oylarla ilgili kararlar, adaletin varlığı konusunda duyulan endişeler, olağanüstü hal durumu ve iktidarda bulunanların devlet imkanlarını kendi avantajları için kullanma ihtimalleri gibi bazı kuşkular insanların hafızasında tereddütler yaratmaktadır.

Peki, ana muhalefet ve diğer muhalif partiler 24 Haziran 2018 acil ve baskın seçime hazır mı, görünen o ki,  maalesef hazır gözükmüyorlar. Bir kısmı görülebildiği ve diğer bir kısmı da izlenilebildiği kadarıyla ana muhalefet de dahil hiçbir muhalif parti örgütü böyle bir baskın seçim için gereği gibi hazırlıklı değildir. Cumhur ittifakının şen ortakları rakiplerini ne yazık ki uykuda yakalamayı becerebilmiştir.


Bürolarda toplantılar düzenlemenin seçim hazırlığı olarak kabul edilebilmesi mümkün değildir. Seçim çalışmaları yapıyorum iddiasında bulunanlar her gün seçmenler ve yeni yeni yüzlerle karşı karşıya gelip onlarla diyalog kurabilmeli ve onlarla konuşabilmelidir. Partiye sempati duyanlar, potansiyel muhalifler ziyaret edilerek gönülleri hoş edilmelidir.

Sandık güvenliğinin sağlanması çok ciddi ve özel çalışmalarla organizeler gerektirir.

Seçmenler sizi her an seçim alanlarında görmeli ve sizin bu seçim alanlarındaki varlığınız rakiplerinizin uykusunu kaçırabilecek kadar canlı olmalıdır.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap