SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > 1 OY 1 MÜHÜR

1 OY 1 MÜHÜR

09 Mart 2018 Cuma - 08:00








Türkiye’de ne zaman bir seçim olsa hemen duyarız; “sandıkları iyi kollayın”. Demek ki sandıkta oyların namusunu koruma sicilimiz eskiden beri bozuk.

Aman ne olacak, 1 oy demeyin! Hiç öyle değil; 1 oy için memlekette başkanlıklar gitti, 1 oy fazla olmadığı için kura çekildi. Her sandıkta 1 oy “yürütülse” Trabzon’da toplam 2.000 oy, Türkiye’de 168.000 oy eder.

Sade vatandaş “oyumu atarım sonuca bakarım” diyebilir. Ancak siyasetle uğraşan kişi bilir ki 1 oy için saatlerini ve aylarını harcamıştır. Arkadaşını, komşusunu ve seçmeni ikna etmek için ne diller dökmüştür. Emek harcayan kişi kazandığı 1 oyu kucağında yavrusu gibi tutar.

Saatlerini, günlerini ve parasını harcayan kişinin oyunu korumak devletin işidir.

Gelelim mühre:


Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde, Hitit dönemine ait 3.600 yıl önceki yazışmalarda kanıt olsun diye kullanılan taştan yapılmış adalet mührünü görürsün.

Osmanlı İmparatorluğu’nda resmiyetin ve devletin nişanı olan padişahlarının havalı tuğralarını (tuğrağ "hükümdar mührü" -Divan-i Lugat-it Türk- 1070) görürsün.

Kurtuluş Mücadelesi’ni anlamak için I. Meclise gittiğinde, kongreler yapılırken bile kurumsallığın göstergesi kullanılan mührü görürsün.

Devlette müdür odasına gidersin, arkasında hemen mühür beratını görürsün. Devlet Darphanesi’nde özel basılan mühür namus gibidir.

Mühür bu kadar önemli iken AK Parti ile MHP, seçimde sandık pusulaların arkasına vurulması gereken mührü kaldırma peşinde.


Oy namusumuz ise, mühür de oyumuzun ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bekçisidir.

YSK’nın değişken karar ve yorumları millette YSK’ya güveni sarsmıştır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “…eğer bir ülkede halk bunalmış ve ellerini semaya açarak, adalet çığlığı atar hale gelmişse, oradaki yargı sisteminde bir sorun var demektir” dedi. YSK da bir yargı organıdır.

Mühürle işler bitse iyi; bir de 50-100 yıl önce rahmetli olmuş dedelerimizin, babaannelerimizin sağ olduğunu öğrendik. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü aklını başına toplasın. Böyle bir yanlış da “sehven” kabul edilmez.

Dedik ya! Her sandıkta rahmetli olmuş bir büyükbaba, babaanne, dede ve anneanne çıksa Türkiye’de toplamda 672.000 oy yapar.


1 oyumuz bizim namusumuz ise yapılacak iş çok basit; nüfus kayıtlarının hemen düzeltilmesi; seçimde filigramlı kağıt, elde boya ve seçim pusulasının arkasında mühür olsun.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap