SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık: Yomra hazinesini ortaya çıkardık

Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık: Yomra hazinesini ortaya çıkardık

Karadeniz Özel

02 Temmuz 2022 Cumartesi - 14:39




Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, bitirilen projelerle ilçesindeki dönüşümü Karadeniz’e anlattı.





“Yomra ilçesini; kültür sanat ve tarihle harmanlanmış bir kent gibi düşününün. Büyük ve önemli bir hazine… Biz bu hazineyi ortaya çıkardık, çıkarmaya da devam ediyoruz…”

“Göreve geldiğimiz gün dedik ki, Yomralı evine hapsolmayacak, sosyal donatı alanları oluşturacağız. Bugün söylediğimiz projeleri gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.”


Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Furkan Yiğit’i ilçesinde ağırladı, tamamladığı bir kısım projeleri gezdirdi. Yomra’nın gelecek 50 yılına damga vuracak projeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Bıyık, “Bu koltuklarda kalıcı değiliz. Bir gün ilçemde gezerken ‘şu projeyi de ben kazandırmıştım memleketime’ demek için vatandaşlarımıza sosyal alanlar kazandırmak için çabalıyorum. Yomra halkının verdiği yetkiyi sonuna kadar kullanıp, aşılmaz denilen sorunları aşıyor, ilçemizi dönüştürüp geliştirmeye devam ediyoruz” dedi. İşte Başkan Bıyık’ın o açıklamaları:



SORUNLARA NEŞTERİ VURDUK

-Yomra’nın belediye başkanı olarak 3 yıldır görevdesiniz. 52 projeniz vardı ve birçoğunu hayata geçirdiğinizi görüyorum. 52 proje sözünüzü görev süreniz içerisinde yerine getirebilecek misiniz?

Biz belediye başkanlığı adaylığımız sürecinde ilçenin ihtiyaçlarını tespit etmiştik ancak fiziksel olarak neyin yapılıp yapılamayacağı noktasında elimizde veri yoktu. O yüzden 52 projeyi oluştururken şunu görme şansımız oldu; bunun içerisinde 2-3 adet şuanda belediyenin hem ekonomik hem de sosyal olarak gerçekleştiremeyecek olduğu iş var. Mesela bizim 52 proje içerisinde ‘Bolu Dağı’ diye tabir ettiğimiz bir yerimiz var. Orada bir seyir terası projemiz vardı. Bu projenin içerisinde deniz manzaralı bir restoran koyacaktık ancak şuanda orada belediyenin elinde bir alan olmadığı için kısa vadede onu yapacak durumda değiliz. Ancak 52 projenin bizim hesabımıza göre 40-45 tanesi görev süremiz içerisinde tamamlanacak.

O PROJEYİ MALİYETİ NEDENİYLE ERTELEDİK

Bunun yanı sıra Yomra’da ihtiyaç olduğunu belediye başkanı seçildikten sonra tespit etmiş olduğumuz 15’in üzerinde çalışma tespit edip projelendirdik. Biz aslında an itibari ile 60’ın üzerinde bir proje ile devam ediyoruz. Yomra’da hemen belediyenin arka tarafında olan üzerinde Kent Meydanı, altında katlı otoparkın yapılacak olduğu bir projemiz vardı. O alan şuan boş duruyor. O projede günümüz koşullarındaki ekonomik değişen maliyetlerden dolayı erteledik.  O projeyi şuan yapmaya kalksak 60 milyon TL tutuyor. Bu mali güce sahip değiliz ama ben ilçemin temel sorunlarına bir nebze olsun neşter vurduğumu düşünüyorum.

İLÇEDE ÖNEMLİ BİR AÇIĞI KAPATTIK

-Kültür Merkezi eksikliği aslında sadece Yomra’nın değil Trabzon’un da sorunuydu. Sayılarının çok fazla olmaması kente yakışmıyordu. Bir anlamda Trabzon’un da Kültür Merkezi sorununa el atmış oldunuz. Hem de zor bir süreçten geçerek… Bu projenin manevi kazanımlarından bahsetmenizi istiyorum.
Bugüne kadar Yomra merkezli bir kültür merkezi mantığı hiç olmadı bugüne kadar. Biz burada aslında daha çok Yomra merkezli bir iş yapmak istedik. Şimdi Trabzon ve çevre ilçelerimizden organizasyonlarımıza katılımlar oluyor. Trabzon’da Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi, Osman Turan gibi toplantı salonu mantığıyla olan alanlar vardı. Bizimki biraz daha farklı… Çünkü burada Yomra tarihinde ilk kez tiyatro oynandı. Geçen ay dolu dolu bir program geçirdik. Salonlarımız doldu taştı… Bir ilçe tiyatro oyununa aktı. Bu bizim için çok kıymetliydi. Günün koşulları değişiyor. Kültür Merkezi içerisinde çok amaçlı salon yaptık. Neden? İnsanlarımız evlerinde kına, nişan gibi mini toplantılar yapıyordular. Bu tarz etkinliklerde yer sorunu yaşandığı için. Şuanda biz salonlarımızı vatandaşlarımıza çok cüzi miktarlar karşılığında veriyoruz. O da personel ve enerji giderleri için…

150 ORGANİZASYON

Takdir edersiniz ki Türkiye ekonomik anlamda zor bir süreçten geçiyor. Zor sürecin içerisinde insanlar düğün yapıyor. Bunlar sosyal belediyeciliğin bir ihtiyacıdır. Şuanda düğün salonu alanımızda 200 organizasyonla gidiyoruz. Yani çok cüzi ücretlere düğün yaptırıyoruz. Bizim amacımız vatandaşımıza güzel bir ortamda düğün yaptırabilmektir. Mezuniyet törenlerinin birçoğu, sivil toplum örgütleri toplantıları, okul toplantıları burada yapıldı. Kültür Merkezi’mizi Mart’ta açtık, Haziran ayına geldik. Bugüne kadar 150’ye yakın etkinliğe ev sahipliği yaptık. Buda gösteriyor ki biz ilçemizde önemli bir açığı kapattık.

BELEDİYECİLİK ASFALT/BETON DÖKMEKTEN İBARET DEĞİLDİR

-Çok mücadele verdiğiniz çalışmalardan biride Hürriyet Parkı Projesiydi… İçerisinde dev bir şampiyonluk anıtı inşa ediyorsunuz. Anıt açılışı ne zaman yapılacak?

Anıtla ilgili ufak bir düzenleme yaptık… Üzerinde folyo vardı ancak uzun yıllar içerisinde bu folyonun bozulacağını düşünerek farklı bir çalışmayla boya yapma işlemine geçtik. İşi biraz daha uzadı… 15 güne kadar anıtımızı açarız diye düşünüyoruz. Hürriyet Parkı’nı Yomra’ya kazandırırken, sizin de dediğiniz gibi çok mücadele ettik, sıkıntılar çektik. Vatandaşlarımıza buradan çok teşekkür ediyorum. Çünkü Yomra halkı arkamızda durmuş olmasaydı biz o alanı topluma kazandıramazdık. Neticede Yomra halkı için üzerinde tenis, basket sahasının bulunduğu sosyal donatı alanlarının yer aldığı 22 bin dönümlük alan şuan halkımızın emrinde.

KAŞÜSTÜ’NE PARK GELİYOR…

Kamelyasıyla, çay bahçesiyle, yeşil alanıyla harika bir parkımız var. Şuan hafta sonları oraya gittiğiniz zaman çimenlerin üzerinde onlarca insanımızı görüyorum ve diyorum ki ‘iyi ki burayı Yomra’ya kazandırmışız’ çünkü buna Yomra’nın ihtiyacı varmış. Son olarak bir köyümüzden 120 yıllık bir tarihi olan tamamı elle işlenmiş serender alıp parkımıza konuşlandırdık. Şuanda Hürriyet Parkı’mızda bir tarihide yaşatıyoruz. Biz o alanı çok fonksiyonlu kullanacağız…  Şimdi Yomra Merkez’in park ihtiyacını giderince Kaşüstü Merkez’de biri 3 bin metrekare biri 6 bin metrekare olmak üzere iki park projesi çalışmamız devam ediyor. Temmuz veya Ağustos’ta devasa park yapacağız Kaşüstü’nde… Aynı Hürriyet Parkı gibi olacak. Yerlerimiz hazır, düzenlememizi yaptık.

AİLELERİ HAPSOLMUŞ HAYATTAN KURTARDIK

Ben hep şunu söyledim… Vatandaşımızı, ailelerimizi, çocuklarımızı evlerdeki hapsolmuş hayattan kurtaralım. Belediyecilik demek beton ve asfalt dökmekten ibaret değildir. Bunu Yomra’ya gösterdik. Bunun yanında sahildeki yürüyüş yolumuzu da tamamlamak üzereyiz 2 kilometrelik bir sosyal alan oluşturduk. İddialıyız Karadeniz’in en güzel yürüyüş yollarından biridir. Kaşüstü de tamamlandığında Yomra’nın sosyal alan sorununu ortadan kaldırmış olacağız.



DÖNEM DÖNEM MOTİVASYON BOZUKLUĞU YAŞADIĞIM OLDU

-Görev sürenizde öyle şeyler yaşandı ki… ‘Yomra’da proje üretmek zor’ dediğiniz oldu mu?


Yomra’da proje üretmek zor değil ama 15 yıllık bir atıl belediyeciliğin sonrasında gelmiş bir başkan olarak alışkanlıkları değiştirmek zor oluyor. İnsanlar belediye başkanı denince ‘kum, çakıl istenen kişi’ olarak bakıyor. Şunu ifade edeyim ben Yomra’da temeli atılmış bir projeye açılış yapamadım. Ortahisar’da Akçaabat’ta mutlaka birçok ilçede belediye başkanları şunu diyebilir, ‘Bu proje 2017 yılında temeli atılmıştı bizde açılışını yapıyoruz’ bizim temelini attığımız projelerinde birileri açılışını yapacaktır ama biz yapamadık. Yaklaşık olarak 2 yıl projelerimizin alt yapılarını oluşturmak için vermiş olduğumuz mücadeleler var. 1,5 yıl Hürriyet Parkı, 1 yıl Kültür Merkezi’nin yeriyle uğraştık. Yaklaşık olarak sahil yolunun temel altyapısıyla uğraştık.

VATANDAŞ ODAKLI PROJELER

Bu anlamda böyle bir belediyeciliğin ardından gelmek, sistemi oturtmak zor oldu. Başlayıp devam etmekte olan hala projelerimiz var. Zorlukla her şekilde mücadele ederiz… Bu yapmış olduğumuz işleri Yomra halkına yapıyoruz. Biz her zaman buralarda olmayacağız. Kültür Merkezi en az 20 yıl hizmet edecek, Hürriyet Parkı 50 yıl hizmet edecek. Bunlar gibi bir çok projemiz vatandaş odaklıdır. Ekonomik ve sosyal olarak motivasyonumuzun bozulduğu dönemler olmadı değil tabi olmuştur.

ÇEHREYİ DEĞİŞTİRİYORUZ

-Yakın zamanda ‘Şimdi sırada bu var’ dediğiniz bir projeniz var mı?


Başlangıcını yapmış olduğumuz Yomra’nın Hükümet Caddesi diye ifade edilen yaklaşık 1,5 kilometre uzunluğunda yan yolları ile 2 kilometrenin üzerinde olacak olan bir caddemiz var. Burada biz yağmur suyu, kaldırım, aydınlatma, ağaçlandırma ve doğalgazını yapıyoruz. Yılbaşına kadar bitirmeyi planlıyorum ve bu cadde Yomra’nın çehresini değiştirecek. Bu proje en özel projelerimizden birisidir. Trafiğe kapatmayacağız ama tek yönlü trafiğe açıp ve kaldırımları geniş tutacağız.

TEMELİNİ ATMAK İSTİYORUZ

Burada amacımız sosyal bir sokak oluşturmak. Kaşüstü’nde parklar yapacağız… Mevcut projelerimizle birlikte ihtiyaçlarımızı gidereceğiz. Kent Meydan’ı projemizi hayata geçirmek istiyoruz… Onun seçime kadar temelini atmak gibi bir planımız var. Yapar mıyız, yapamaz mıyız mücadele ediyoruz. Sahilde 15 bin metrekare bir hafriyat döküm alanı olarak kullanılan yeri orman alanı yapmıştık. Orada bin adet ağaç diktik… Şimdi orası yeşillendi. Belki önümüzdeki dönem orada bir denize sıfır mesire alanı yapma şansımız olur. Kaynak buldukça projelerimizi hayata geçireceğiz.



10 GÜNDE BİR AKSA’DAYIM…

-Sosyal donatı alanları çok önemli fakat Yomra’nın doğalgaz sorunu da var. Bu sorun tümüyle çözülebilecek mi?


Doğalgaz bizim için çok hassas bir konu. Şuanda bir ailenin kömür parası 14-15 bin TL civarında…. Doğalgaz için çok yönlü olarak çalışıyoruz, AKSA yetkilileriyle 10 günde bir bu konu için bir araya geliyoruz. Sahada geçecek oldukları noktaları inceliyoruz. Geçen hafta karayolları bölge müdürleriyle birlikte AKSA’nın geçecek olduğu yerleri inceledik, şirkete gerekli desteği vereceğimizin taahhüdünde de bulunduk. Şuanda Hükümet Caddesi’nde yapılan çalışmaya da biz belediye olarak çok ciddi katkı yapıyoruz. 3 bin abone yaptık Kaşüstü’nde bu hiçbir şey değil…

ŞİRKET ÇOK YAVAŞ

Biz 10 bin aboneye ulaşmamız lazım 2022-2023 yıllarında. Bu yıl ciddi bir hareket olacağını düşünüyorum. Ama yüzde yüz bir şey söyleyemiyorum. Geçen yıl bir müteahhidin iflas edip gitmesiyle tüm proje yarıda kaldı. Yomra’ya doğalgazı getirebilmek için siyasal olarak herkes çalışıyor. AK Parti’den arkadaşlarımız AKSA’yı ziyaret edip söylüyorlar, eski bakanlarımızdan bizim ilçemizde oturanlar var onlar biryandan mücadele ediyor, biz mücadele ediyoruz ama bu konunun sonuç vermemesi şirketin yavaşlığından kaynaklanıyor. 

BÜYÜK MÜCADELE İÇERİSİNDEYİZ

-İnsanlar doğalgaz sorunu yaşarken herhangi bir şirketi değil, Yomra Belediye Başkan’ı Mustafa Bıyık’ı sorumlu olarak görüyor doğal olarak. Asıl sorun nedir?

Asıl sorun AKSA’nın bir özel şirket olması ve bu özel şirketin yatırımsal değerlendirmesi yapmış olmasından kaynaklanıyor. Bu devletin kurumu değil. Şöyle söyleyeyim… Şirket diyor ki bu yıl Yomra’ya şu kadar yatırım yapacağım o yatırıma daire bir müteahhide diyor ki ‘git yap’ o müteahhitte bir süre sonra başka sorunlar nedeniyle ilçeden çekilince proje ortada kalıyor. Ben mücadele ediyorum, iktidar partisinin milletvekilleri de mücadele ediyor, AK Parti ilçe başkanımızda mücadele ediyor… Bu Mustafa Bıyık’ın değil herkesin sorunu. İlk kez sağlıklı noktaya bu yıl.

NEDEN ALTYAPISI YAPILMADI?

Ama şunu tartışmamız da lazım. 2012 yıllarında Rize’de, Of’ta, Gümüşhane’de, Sürmene’de, Araklı’da doğalgaz yanmış Yomra bu doğalgazı 2022 yılında neden hala yakamamış? Ona bakalım. Ben Yomra’nın 3 yıllık belediye başkanıyım, 3 yıllık belediye başkanı olarak ilçemizin 30 yıllık sorunlarını bu süre zarfında çözecek kabiliyete sahip değiliz. Yomra’da ilk doğalgazı biz yaktık. Geçmişte bunun altyapısı neden oluşturulmamış? İnanın AKSA’yı en çok ziyaret eden belediye başkanı benim. Süreci takip ediyoruz ve doğalgazın gelmesi için her türlü mücadeleyi veriyoruz. Bu işlevsel bir sorundur.

YOMRA 10 YIL SONRA YEŞERECEK

-Bitirdiğiniz projelerden bahseder misiniz?


Sahil yürüyüş yolunun birinci etabını açtık geçen yıl, bu yıl ikinci etabını açacağız. 2 kilometre uzunluğunda ağaçlandırma, kamelya mesire alanları yaptığımız bir yoldur. İnsanlarımızı sahille buluşturduk. Liman mevkiinde 14 bin metrekare alanı ağaçlandırdık. Orayı çöp görüntüsünden kurtardık şimdi yeşillendirme peyzajını yapacağız. Kaşüstü bölgesinde uzun yıllardır devam eden bir yağmur suyu altyapı ve üstyapı sorunu vardı orada vatandaşımızın o sorununu çözdük. Kaşüstü’nde yeni bir Pazar yeri inşa ettik açılışını yapacağız.



PROJENİN FARKLI YER OLACAK

Kültür Merkezi’mizi tamamladık, Hürriyet Parkı’nı hizmete açtık. Hükümet Caddesi’nde temel atma törenini yaptık 6 ay içerisinde tamamlayıp açacağız. Yine Yomra’da 12 tane irili ufaklı bazısı 200 metrekare bazısı 400 metrekare çocuk parkı yaptık. Hurda uçağımızı yatırımcılarımızla buluşturduk 2023 yılının ilk aylarında hizmete başlayabilir. Karadeniz bölgesinde bu projenin farklı bir yeri olacak.

PARK BAHÇELER FİDANLIĞI AÇTIK

Bunun dışında biz yol temizleme beton dökme gibi konularını proje olarak söylemiyoruz. Bu bizim rutin görevimiz. Kültürel çalışmalarımız oldu… Yomra tarihini anlatan bir kitap yaptık. Bu proje geleceğe ışık tutacaktır. Yomra’daki okullarımıza 250 bin TL mali destekte bulunduk. Yomra elmasının coğrafi işaretini aldık, fide dağıtımını yaptık dev bir logosunu kavşağa koyduk, herkesin dikkatini çekti. Yomra Belediyesi tarihinde ilk defa park bahçeler fidanlığı açtık 2 bin metrekare…

3 YILDA YAPILACAK OLANI YAPTIK

Bizim çalışmalarımızla Yomra’da 10 yıl sonra binlerce ağaç yeşermiş olacak ve yeşil bir kent ortaya çıkacak. Enerji hatlarını geçen yıl yerin altına aldık. Doğalgazda geçtikten sonra sokak yenilemelerini yapacağız. Çöpleri yerin altına aldık… Yomra Belediyesi Fen İşleri’nin tüm ekipmanını değiştik, araçlarımızı sanayiye gitmekten kurtardık. 2 yıl önce 16 milyon TL’ye aldığımız araçların bugünkü maliyeti 40 milyon TL… Bugün Fen İşleri’ndeki en eski aracımız 2019/2020 model. Bir ilçede 3 yılda yapılabilecek tüm projeleri hayata geçirdiğimizi düşünüyorum…

Başkan Bıyık, 120 yıllık el işlemesi serenderi Yomra’da bir köyden aldı, Hürriyet Parkı’na kurdu… Nakış nakış işlenmiş tarihi yapı, vatandaşın sergisine sunuldu.

Röportaj: Furkan YİĞİT


AKŞENER’LE GÖRÜŞMESİNDE NELER YAŞANDI… AK PARTİLİLERLE KAPALI KAPILAR ARDINDA NELER KONUŞTU? SİYASETE BAKIŞI… BIYIK’IN RÖPORTAJININ DEVAMI ÇARŞAMBA KARADENİZ’DE…

Beğendim
4
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap