SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Türkiye’nin unutmadığı acı… Beşköy felaketi!

Türkiye’nin unutmadığı acı… Beşköy felaketi!

Karadeniz Özel

08 Ağustos 2022 Pazartesi - 11:34




1998 yılında Beşköy’den Trabzon’a ve bölgeye acı bir hatıra kaldı. Yaşanan selde 47 kişi hayatını kaybetti. Beşköy felaketi geride kaldı… Peki 24 yıl içerisinde ne değişti?





// Karadeniz ÖZEL // Furkan YİĞİT // Tam 24 yıl önce dün… Trabzon’un Köprübaşı ilçesi Beşköy Mahallesi dehşeti, Türkiye büyük acı yaşadı. Etkili olan sağanak Manahos’u azdırdı, Mesat deresini taşırdı… Yağmurun şiddetine dayanamayan toprak heyelana dönüştü; tam 47 canımız gitti!.. 47 kişinin hayatını kaybettiği; 62 konut, 63 işyeri, belediye garajı, ilköğretim okulu, değirmen, cami ve cami lojmanı tamamen yıkıldığı felaketin üzerinden yıllar geçmesine rağmen acısı dinmedi. Felaketin üzerinden 24 yıl geçti… Peki ne değişti?

HALA KAYIPLAR VAR

Son yıllarda Doğu Karadeniz’in azgın dereleri, 271 lisanlı Hidroelektrik Santralleri’ne (HES) teslim edildi. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde son 3 yılda meydana gelen sel ve heyelanlar sonucu 32 kişi hayatını kaybederken, kayıp 9 kişi ise bulunamadı… Bu afetlerde milyarlarca lira zarar maddi hasar meydana geldi. Son 3 yıl içinde en fazla ölümlü sel olayı geçtiğimiz yıl Giresun'da gerçekleşti. 22 Ağustos 2020 tarihinde meydana gelen sel ve heyelanlar sonucu 5’i jandarma, 11 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, 4 kişi ise yapılan aramalar sonucu bulunamadı.

BÖYLE ÖNÜNE GEÇİLMEZ

Konuya ilişkin Karadeniz’e konuşan CHP Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalioğlu, “Yaşanan sel felaketlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet ediliyorum. Son 24 yılda hiçbir şey değişmediği gibi neredeyse her yıl aynı acılar tekrarlanıyor. Dere yataklarına her ne kadar yapı yapılmasın dense de projeler dere yataklarına kaydırılıyor. Enerjide dışa bağımlı olmayalım diyoruz fakat her dereye de HES kurulup, doğanın dengesiyle oynanmaz… Ormanlara dozerlerle girerek, oraları taş ocağı yapıp doğayı bozarak sellerin önüne geçemezsiniz” dedi.

Bölge halkı ‘doğayla oynanmaz… Derelere HES yapmayın, ormanları taş ocağına çevirmeyin. Felakete zemin hazırlamayın’ diyor, çağrısını yineliyor…



Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
1
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap