SON DAKİKA



Haber > Trabzon > Ahmet Metin Genç; ''Ortahisar müzeler kenti olacak!''

Ahmet Metin Genç; ''Ortahisar müzeler kenti olacak!''

23 Mart 2019 Cumartesi - 12:06




Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Ortahisar’da müzeleri fazlasıyla önemsediklerini açıkladı





Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Trabzon’un turizmini çeşitlendirmek istiyoruz. Bunu sağlayabilmek için de elimizden gelen tüm çabayı sarf ediyoruz. Maksadımız bir tane de olsa turist sayısını artırmak. Bu nedenle tüm gücümüzle çalışıyoruz. Yeni dönemde hayata geçireceğimiz Deniz Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Spor Müzesi, Basın Müzesi ve Oyuncak Müzesi ile müzeler kenti olma yolunda emin adımlar atacağız. Diğer yandan turistik projeler ile kentimizi dikkat çeken bir şehir haline getireceğiz. Turistler ülkemizin uluslararası havaalanlarına indiğinde Trabzon’un tanıtımını gördüğünde mutlaka buraya gelmek isteyecek” dedi.

TRABZON BASIN MÜZESİ





Osmanlı'da İstanbul'dan sonra ilk matbaanın Trabzon'da kurulduğunu ifade eden Genç, “Anadolu coğrafyasında ilk matbaanın Trabzon'da kurulduğuna şahit oluyoruz. Matbaanın gelmesiyle birlikte Trabzon basını da eş zamanlı olarak gelişmeye başladı. Sonrasında Kurtuluş Savaşında da görüyoruz ki, Trabzon basını Milli Mücadele döneminde çok büyük bir rol oynadı. Trabzon’a Direktör Ali Bey valilik yaptığında da görüyoruz ki, Trabzon matbaasında Anadolu’nun ilk Türkçe tiyatro oyunlarının basıldığını görüyoruz. Böyle bir basın tarihine sahip bir kent ama biz bunu ifşa edemiyoruz. Bunu da Trabzon Basın Müzesi kurarak gidermiş olacağız" bilgilerine yer verdi.

TARİHİMİZ MÜZELERLE GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK

Trabzon'un tarihi ile dünyada öne çıkan bir kent olduğunun altını çizen Başkan Genç, şunları söyledi: “Tarih şehri dedik ama tarih müzemiz yoktu. Düşünün Fatih Sultan Mehmet’in kenti fethetmesi ile bölgenin kaderi değişiyor. Ve Trabzon uzun yıllar Türk-İslâm medeniyetine beşiklik yapıyor. Trabzon Fatih’in fethinden önce de büyük medeniyetlerin uğrak noktası olmuş bir kent. Ama gelin görün ki, şehrimizde bunu sergileyeceğimiz ve anlatacağımız bir alan yok. Biz bir tarih müzesi açtık. Şimdi bir tane de arkeoloji müzesi açacağız. Trabzon’a gelen en ince ayrıntısına kadar bu şehrin tarihini öğrenecek. Ve Trabzon'un hangi medeniyetlere ev sahipliği yaptığını görecek.”




SPOR TARİHİ ÖNE ÇIKACAK


“Spor ile yoğrulan bir kentiz. Sadece futbol değil, bakınız bireysel sporlara... Boks, karate, güreş, okçuluk, wushu gibi spor dallarına bakın! Dünya çapında isim yapmış ve rekorlar kırmış, madalyalar almış isimlerin bu kentten çıktığını görürsünüz. Futbol, her daim bu kentin kanında olan bir spor dalı. Avni Aker Stadyumu'ndan tutun da Dalkıranspor boks merkezine kadar bu şehirde milyonlarca insan spor heyecanını birlikte yaşadı. Sporcu sayısı diğer illere göre hele de emsal illere göre epey fazla. Hâl böyle olunca da bir spor müzesi ihtiyacı olduğu aşikâr. Bizim bu ihtiyacı gidermemiz gerekir. Bakınız Almanya’nın Dortmund kentine... Burada Alman Futbol Müzesi var. Bu müzenin aylık turist sayısı 20 bine yakın. Bizler de böyle bir genel spor müzesi kuracağız ve bu rakamları yakalayacağız.”




HER ALANDA ÖNDE OLACAĞIZ

Trabzon’un spor, sanat ve eğitim alanında başarılı bir kent olduğunu ifade eden Başkan Genç, “Trabzon birçok alanda başarılı olan ve dünya çapında ismi duyulan bir kent. Bu nedenle de bizler bu başarıları müzelerle bir araya getirerek, bu gurur tablomuzu herkese göstereceğiz. Ticaretin merkezi Kemeraltı ve Pazarkapı'dır diyoruz ama bir ticaret müzemiz yok. Trabzon, limanı ve Kalepark'ıyla meşhurdur ama bir deniz müzemiz yok. Müzelerle beraber bu şehir donansın istiyoruz. Bir hafızayla beraber gelecek nesli donatalım, yetiştirelim. Oyuncak müzesi sözümdü ve bunu yerine getirememiştim. Bu dönem onu da hayata geçireceğiz. Sunay Akın hemşehrimizdir. İnşallah, onun organizasyonunda oyuncak müzesini şehrimize kazandıracağız" şeklinde konuştu.






 
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap