SON DAKİKA



Haber > Rize > Kansızoğlu "ÇAYKUR olmazsa çay olmaz"

Kansızoğlu "ÇAYKUR olmazsa çay olmaz"

23 Haziran 2022 Perşembe - 09:40




AKES-DER Genel Başkanı Hasan Kansızoğlu TBMM’ ne sunulan Çay Kanunu’yla ilgili açıklamalarda bulundu.





Üreticilerin tepkisine neden olan kanun teklifi hakkında konuşan Kansızoğlu, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi.

“ÇAYKUR OLMAZSA ÇAY OLMAZ…” diye sözlerine başlayan Kansızoğlu  şöyle devam etti:

“Çıkarılmak istenen çay kanunuyla hedeflenen ne? 

Üreticiler tarafından tepkiyle karşılanan çay kanununda ÇAYKUR’un yok sayıldığı görüşü öne çıkıyor. Çay alımı ve fiyatlarının belirlenmesinde ÇAYKUR ve Tarım Bakanlığı’nın söz sahibi olmasını isteyen üreticiler Ulusal Çay Konseyi’nde özel sektörün değil ÇAYKUR’un ağırlıkta olmasını istiyor.

Üretici bu kanun teklifinin oldu bittiye getirilmesini istemiyor. İlgili kurumlarca analizler yapılarak üreticilerin mağdur edilmesinin önüne geçilmesini bekliyor.

Bu kanun teklifiyle üretilmek istenen çözüm üreticinin lehinde olacaksa, organik çay üretimi yapılacaksa bütün üreticiler organik çay üretimini destekliyor.

Artvin, Rize, Trabzon, Giresun ve Ordu illerinin geçim kaynağı olan çaydır. Çıkarılmak istenen bu kanunla hedef 212 bin çay üreticisinin hakkının korunması olmalı, çay sanayicilerini memnun etmek değil. 

Üreticiler şu anda olduğu gibi yine çay fiyatlarının devlet tarafından belirlenmesini istiyor. Belirlenen taban fiyatın altında hiçbir kurum da fiyat vermemeli. Üreticinin hakkı korunmalıdır. Verilen kanun teklifinde yaş çay alım fiyatlarını Ulusal Çay Konseyi’nin belirleyeceği maddesi var. Görünüşte Ulusal Çay Konseyi her kesimi kapsayan 9 kişilik bir heyetten oluşuyor. Ancak bu heyetin, ağırlıklı olarak özel sektör temsilcilerinden oluşması üreticilerin kafasında soru işareti bırakıyor.

Üretici Konsey Heyeti’ nin ağırlıklı olarak ÇAYKUR’ dan olmasını istiyor.
Diğer bir itiraz sebebi ise üreticilere ödemelerinin 6 ay içinde yapılması gerektiği maddesi. Şu anda olduğu gibi yaş çay alımından itibaren en geç 1 ay içinde üreticilere parası ödenmeli. Emek verilen her şey kutsaldır. İşçinin alın teri kurumadan, emeğinin karşılığı ödenmelidir. Bizler bu prensip doğrultusunda yetişmiş insanlarız. 

Çay fabrikaları arz talep dengesi doğrultusunda alım yapacak deniliyor buna göre fabrika bugün alım yok derse süreç nasıl ilerleyecek. Çay bahçede mi kalacak, ya da üretici mağdur mu olacak?

Kanun teklifi bu şekliyle TBMM’ den geçer ve yasalaşırsa Ak Parti’nin geleceği için çok da iyi olmayan sonuçlar doğurabilir. Bu süreçte üreticinin menfaati düşünülerek yasa çıkarılmalı ve kimse mağdur edilmemelidir.” Diyen Hasan Kansızoğlu   “yağmur bereket, çay umut getirir” diyerek sözlerine son verdi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap