SON DAKİKA



Haber > Ordu > Ordu'da siyanür kullanılan altın madeni kapatıldı

Ordu'da siyanür kullanılan altın madeni kapatıldı

24 Şubat 2024 Cumartesi - 09:46




Erzincan İliç'teki faciadan sonra gözler altın madenlerine çevrildi. Ordu'nun Fatsa ilçesinde bulunan ve siyanür kullanan bir altın madeninin önce ruhsatı iptal edildi ardından ise faaliyeti durduruldu. İşte detaylar..





Erzincan İliç'teki maden faciasının yarattığı sarsıntı sürerken, Ordu'dan gelen bir dikkat çekti. Ordu Valiliği, Fatsa'daki siyanürlü altın madeninin faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı.

Oda TV'den gazeteci İbrahim Gündüz'ün haberine göre, Fatsa'daki maden, uzun süredir çevrecilerin ve bölge sakinlerinin endişesine neden oluyordu. Özellikle geçtiğimiz yıl yaşanan sel, siyanür liçleme sahasının sular altında kalmasına ve zehirli atıkların derelere karışmasına neden olmuştu. Bu durum, bölgede büyük bir çevre felaketi riskini de beraberinde getirmişti.

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaşı ve Gündüz Hukuk Bürosu avukatlarının öncülüğünde yürütülen hukuki mücadele, madenin kapatılması için önemli bir rol oynadı. Çevrecilerin ve bölge halkının uzun süredir verdiği mücadele sonunda olumlu sonuçlandı.

SİYANÜR NEDİR?

Altın ve gümüş gibi metallerin madenciliği gibi bir çok alanda kullanılan siyanür son derece zehirli bir maddedir. Yutulması, solunması veya cilt teması yoluyla vücuda girebilir.


SİYANÜRÜN ÇEVREYE ZARARI

Siyanür, madencilik faaliyetleri sırasında çevreye yayılabilir ve su, toprak ve havayı kirletebilir. Bu durum, insan sağlığı ve doğal yaşam üzerinde ciddi tehditler oluşturur. Siyanürün su kaynaklarına karışması, o su ile temas eden ve suda yaşayan canlıların zarar görmelerine ve hatta ölmelerine neden olabilir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap