SON DAKİKA



Haber > Karadeniz Rehberi > Pepeçura Tatlısı Nasıl Yapılır? Pepeçura Tarifi ?

Pepeçura Tatlısı Nasıl Yapılır? Pepeçura Tarifi ?

13 Nisan 2024 Cumartesi - 17:06




Üzümün en tatlı hali olan Pepeçura aynı zamanda da çok hafif





Karadeniz sofralarının değerlendirme tatlılarından olan Pepeçura neredeyse her evde severek yapılıp tüketiliyor.

Kabuğu sert, ama içi yumuşacık Isabella, diğer adıyla kokulu üzüm... Yetiştiği coğrafyanın en güzel renkli tatlısı olmak için koparıldı bu kez dalından. Karadeniz'in geleneksel tatlılarından pepeçuranın ana malzemesi oldu. Bu tatlının ismini ilk kez duyanlar vardır aranızda. İsmine aşina olanınız da boldur, eminiz.

Bilmeyenler için biraz bahsedelim kendisinden. Üzüm şırasının nişastayla birleştirilip, damaklara şenlik olduğu tatlıdır pepeçura. Pepeçi, samaksa, kara üzüm muhallebisi, mor üzüm tatlısı olarak da anılır. Kokulu mor ya da siyah üzümlerden yapılır. Normal üzümlerden yapıldığı da olur ama kokusu, tadı aynı olmaz. Karadeniz'de hala birçok evde üzüm zamanı geldiğinde yapılır, afiyetle yenir. 

​​​​​​
Pepeçura Tarifi İçin Malzemeler

Pepeçura İçin:

  • 1 kg.siyah kokulu üzüm

  • 4 su bardağısu

  • 1/2 çay bardağıtoz şeker


  • 4 yemek kaşığımısır unu

  • 1 yemek kaşığıbuğday nişastası


Üzeri İçin:

  • 1 avuç file Antep fıstığı

  • 1 avuç dövülmüş ceviz içi


Pepeçura Tarifi Nasıl Yapılır?

Üzümlerinizi iyice yıkayın. Saplarından ayıklayarak tencerenin içerisine alın.
Üzerine su ve şeker ilave ederek kısık ateşte pişmeye bırakın. Üzümler iyice suyunu bırakıp, eriyene kadar pişirin.
Ardından büyükçe bir süzgeçten geçirin. Ezilmemiş olan üzümleri kaşık yardımıyla iyice ezin. Elde ettiğiniz üzümlü şekerli karışımından bir kepçe kaseye ayırıp kalanını tencerenin içerisine alın.
Kepçeyle ayırdığınız üzüm suyunu mısır unuyla karıştırın ve tencereye ilave edin. Ardından buğday nişastasını da ekleyip karıştıra karıştıra yedirin. Karışımı koyulaşana dek kaynatın.
Karışımı koyulaşana dek kaynatın. Dilediğiniz kıvama geldiğinde kaselere doldurun. Servis kaselerinin içinde bir süre ılımasını bekleyin.
Ilıdıktan sonra buzdolabına kaldırın ve iyice soğumalarını sağlayın. Soğuyup, kıvamı iyice oturan tatlılarınızı file Antep fıstığı ve ceviz içiyle süsleyerek servis edebilirsiniz.


 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap