SON DAKİKA



Haber > Gündem > Yeni anayasa için tarih verdi! Kurtulmuş'tan AK Parti'ye kritik ziyaret

Yeni anayasa için tarih verdi! Kurtulmuş'tan AK Parti'ye kritik ziyaret

16 Mayıs 2024 Perşembe - 15:45




TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa görüşmeleri kapsamında Meclis'teki son ziyaretini AK Parti'ye gerçekleştirdi. Görüşme sonrası yaptığı açıklamada Kurtulmuş, "Yeni anayasa için herkesin fikrini alacağız. Ekim ayından itibaren içeriğe ilişkin görüşmeler başlar" dedi.





TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmaları kapsamında AK Parti Grubu'na bir ziyaret gerçekleştirdi.

Görüşme sonrası açıklama yapan Kurtulmuş şu ifadeleri kullandı:

"6 siyasi partiyle gerçekleştirdiğimiz anayasa değişikliğiyle ilgili karşılıklı fikir alışverişinin son adımını bugün tamamladık. Bundan sonra TBMM'deki diğer siyasi partilerin de görüşünü de alacağız. Sadece meclis çatısı altında değil bu konuda fikri olan herkesin sürece katkı sunmasını temin edeceğiz.

Bu sürecin zor olduğunu ben de biliyorum ama başlangıçta 3 kelimenin altını çizeyim. Birincisi şeffaflık. Sürecin her aşamasında milletimizin açıkça bilgilendirilmesini sağlayacağız. Herhalde partilerle bulacağımız ortak yöntemle önümüzdeki yasama dönemi başladığında yani ekim ayından itibaren içeriğe ilişkin görüşmeler başlayabilir.

İkinci mesele samimiyet. Bu anayasa meselesinin siyasi tartışma konusu yapılmaması gerekir. Bu Meclis'te anayasa yapılması sorumluluktur, zorunluluktur. Türkiye'nin darbe anayasasından kurtulması, bu konuda TBMM üyelerinin üzerine düşen sorumluluğunu yerine getirmesi her türlü mülahazanın üstünde.


Üçüncü mesele ise iklim. Anayasa yapmak gibi oldukça zor bir sürecin sağlıklı yürütülmesi için diyalog zemini sağlam kurulmalı. Bunun için de bir iklimin oluşması lazım. Bu iklimin oluştuğunu görmekten memnuniyet duyuyorum. Normalleşme diyerek son günlerde çok sık üzerinde durduğumuz siyasi atmosferin ciddi biçimde karşılıklı olarak birbirini anlamak temelinde geliştirilmesi, böylece siyasi müzakere ikliminin oluşması son derece önemli.

TBMM anayasa yapma ya da yeni anayasa çalışmaları yapma yetkisine, gücüne sahiptir. Türkiye'de anayasa yapmak bakımından TBMM'den başka hiçbir yetkili yoktur. Bu sürecin zaman alacağını, çok büyük tartışma zemininin oluşacağını biliyoruz. Bu tartışmaların bile siyasetimize ve demokrasimize önemli katkıları olacak. Ümit ediyorum ki bunun sonunda milli iradenin ortak kararıyla bir anayasa ortaya çıksın, hem de Türkiye kendi siyaset zeminini çok daha tahkim etmiş bir Türkiye olarak yoluna devam etsin. Uzun bir yolumuz var. Çok müzakereler, tartışmalar yapılacak.

Bütün siyasi partilere büyük sorumluluk düşüyor. Partilerin anayasası olmaz, anayasa teklifleri olur. Milletin anayasası olur. TBMM millet adına kararını alır ve yoluna devam eder."

5 parti ile görüştü

Kurtulmuş yeni anayasa çalışmaları kapsamında ilk olarak CHP'yi ziyaret edip Özgür Özel ile bir araya gelmişti. Sonrasında ise İYİ Parti, DEM Parti, Saadet ve MHP grubuna bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Kurtulmuş siyasi partilerle görüşmesi sonrası yeni anayasa mesajı vermişti. "Şimdiye kadar ziyaret ettiğim partiler anayasa çalışmaları için kapıyı açık tutmuştur" açıklamasını yapmıştı.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap