SON DAKİKA



Haber > Gündem > Taşeron işçiler gerçeği

Taşeron işçiler gerçeği

02 Mayıs 2015 Cumartesi - 10:54








Başbakan, 8 bin 600 taşeron işçinin kadroya geçirilmesini müjde olarak verdi ve diğerlerinin de seçimden sonra geçirileceğini açıkladı. Ama olay baştan sona bir manipülasyon, yani yanıltmaca.

İşte bu 8 bin 671 taşeron işçinin gerçek öyküsü.

Karayollarında çalışan taşeron işçiler, kadrolu işçilerle aynı işi yapmalarına karşın hemen hiçbir hakka sahip değildir. Maaşları sefalet düzeyinde, özlük hakları bakımından güvencesizdirler. İşçiler 2010’da bir mücadele başlatır. Hatta bunun için Karayolları Taşeron İşçi Derneği bile kurarlar. Ülkenin hemen her yerinde gösteri ve açıklama yaparlar. Ama hükümet bu haklı insanca istemlere kulak tıkar.

Sonunda iş mahkemesine giderler. Mahkeme 2011’de işçileri haklı bulur ve Karayollarında çalışan 8 bin 671 taşeron işçinin kadroya geçirilmesi kararı verir. Üstelik geçmişe dönük haklarıyla birlikte. Bu dönemde PTT ve çeşitli üniversitelerdeki işçiler de mahkemeye gider ve onlar da davaları kazanır. Ama hükümet bu kararı uygulamaz. İlgili bakanlık olayı Yargıtay’a götürerek yerel mahkeme kararının iptalini ister. Yani taşeron işçilerin kadroya geçirilmesine engel olmaya çalışır.

Bu kez Yargıtay 9. Dairesi yerel mahkeme kararını onar ve 8 bin 671 işçinin kadro yolunu kesin olarak açar. Gelin görün ki hükümet yine bu kararı uygulamaz, işçileri süründürür. Bu dönemde bazı taşeron işçiler taşeron patronlarca işten çıkarılır. Mecliste muhalefet, taşeron sistemini ve mahkeme kararının hükümet tarafından uygulanmamasını araştırmak için komisyon kurulmasını önerir. AKP oylarıyla reddedilir.


Ne zaman ki seçim dolayısıyla CHP kamuda taşeron çalışmaya son verileceğini ve bütün işçilerin kadroya alınacağını açıklar, AKP Hükümet de harekete geçer. Yol İş Sendikasıyla ortak bir tören düzenlenir. Zaten davayı kazanmış ve 2. 5 yıldır süründürülen işçiler için kadro töreni yapılır. Başbakan bunu kendilerinin verdiği bir karar gibi sunar, yandaş medya "müjdeler olsun" manşeti atar.

İktidara geldiğinizde 358 bin olan taşeron sayısı kamu ve özelde 2.5 milyona çıkacaksınız, köleci çalışmayı özendireceksiniz, Karayolları işçisinin kadroya geçmesi mücadelesini her aşamasında engellemeye çalışacaksınız, mahkeme kararlarını tanımayacaksınız, uygulamayacaksınız; muhalefet taşeron işçiliğe son vereceğiz dediği ve bu kamuoyunda çok olumlu tepkiler aldıktan sonra, zaten uygulamak zorunda olduğunuz mahkeme kararı gereği kadro imzalarını atıp böbürleneceksiniz.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap