SON DAKİKA



Haber > Gündem > Taş üstüne taş koymak...

Taş üstüne taş koymak...

08 Aralık 2015 Salı - 10:30








Fakat bu deyimdeki şekliyle değil... Giresun Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü tarafından projelendirilen ve Başbakanlık Tanıtım Fonu tarafından desteklenen, 16 Kasım’da başlayıp 5 Aralık’ta sona eren “1. Uluslararası Giresun Taş Heykel Sempozyumu” Giresun’a birbirinden değerli taş heykeller kazandırdı. Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu’nun, “En büyük projelerimden biriydi” dediği taş heykel sempozyumu boyunca dünyanın çeşitli yerlerinden gelen, alanlarında uzman ve önemli sanatçılar 21 gün boyunca sürdürdükleri çalışmalar sonunda Giresun’da yüzlerce yıl kalıcı eserler bıraktılar.

Gelişmiş şehirlerde kültür ve sanatın simgesi haline gelen ve ‘şehri süsleyen en önemli unsurlar’ denilebilecek taş heykeller konusunda oldukça fakir olan Giresun, bu eksikliğini de bu sempozyumla tamamlamış oldu. Şehrin meydanında bulunan; ‘Atatürk Anıtı’, ‘Fındık Başımızın Tacı’, ‘Adliye Sarayı kapısı üzerindeki Adalet Kadını’ ve son olarak fındık pazarına dikilen ‘Fındık’ heykellerinden başka heykeli bulunmayan Giresun, bu çalışmayla yeni eserlere kavuşmuş oldu. Sempozyum sonunda Cumartesi günü Atatürk Meydanı’nda toplu olarak sergilenmeye başlanan eserler, akabinde şehrin muhtelif yerlerinde kalıcı mekanlarında Giresun cadde ve meydanlarını süslemeye devam edecekler.

Güzel ve yerinde bir çalışma oldu. Gerçekten taş üstüne taş konulan bir çalışma olan bu konuda; başta Belediye Başkanı Kerim Aksu olmak üzere, eserleri ortaya çıkaran sanatçıları ve vesile olanları tebrik etmek gerekir... Bunun yanında Belediyecilik hizmetleri noktasında da; muhalefetin belediye başkanı olmasına rağmen başarılı çalışmalarıyla yoluna devam eden Başkan Kerim Aksu, Giresun’un yüzünü ağartmaya devam ediyor.

Belki şehrin çehresini değiştirecek ve şehri toptan rahatlatacak büyük projelere imza atamıyor ve yaptığı hizmetleri kısa sürede hayata geçiremiyor ama. Ağır ve emin adımlarla ve lokal projelerle Giresun’u güzelleştirmeye, olabildiğince yapılacak projeleri bir bir hayata geçirmeye devam ediyor. Gazi Caddesi ve Atatürk Meydanı’nın yeniden düzenlenmesi ve trafiğe kapatılması en büyük ve Giresun’a değer katan en önemli projesi olmuştur. Şimdilerde devam eden Osman Ağa Meydanı ve Kazancılar Yokuşu düzenlemeleri projesi de tamamlandığında şehre değer katacak ve nefes aldıracak projelerden biridir. Aslında bu projelerin yavaş ve sindire sindire gitmesi bir yerde iyi.

Kentin kültür kimliğine uygun gelişimi ve yeniden düzenlenmesi, çok değişikliğin olmaması ya da hissedilmeden geçiş yapılması daha yerinde gibi. Bugün bir çok şehirde düzenleme ve yeni projelerin hayata geçmesi pahasına şehirlerin geçmişinden gelen kültürleri ve görünümleri yok ediliyor. Şehrin kültürünü ve tarihini gelecek kuşaklara aktaracak dokusu ve görünümünün yok olduğu bu hızlı değişim ve gelişim ivmesi kabul edilebilir olmalı.


Cadde ve meydanlar düzenlenirken geçmişteki doku ve izler korunabilmelidir. Giresun bunu başarabilen ender kentlerimizdendir. Bu anlamda da “Giresun şanslı bir şehirdir” diyebiliriz. Sahil yolunun tahribatına ve şehri denizden koparmasına rağmen... Restore edilen ve korunan tarihi cami, devlet binaları ve evleriyle de Giresun tarihi kimliğini korumaya ve gelecek kuşaklara aktarmaya devam eden bir şehir. İşte taş üstüne taş koymak ve bunu yaparken de eskiyi koruyarak şehri geleceğe taşımak, taşıyabilmek. Güzel olan bu olmalı...

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap