SON DAKİKA



Haber > Gündem > Seçimi kaybedenler mazeretlerini seçim öncesi anla

Seçimi kaybedenler mazeretlerini seçim öncesi anla

24 Mayıs 2015 Pazar - 10:30








Türkiye artık 14 gün sonra yapılacak milletvekili genel seçimlerine kilitlendi. Özellikle ‘kararsız seçmenin partisini belirleyeceği süreç’ olarak adlandırılan bu sürede, AK Parti'nin İstanbul'da yaptığı milyonluk miting ön plana çıktı. Geçtiğimiz hafta yayınlanan araştırmada AK Parti'yi yüzde 45.6, HDP'yi ise yüzde 9.5 olarak açıklayan Denge Araştırma Başkanı Hasan Basri Yıldız, vatandaşların son düzlükte güçlü partilerden ve istikrardan yana tavır alacağını belirterek, “HDP'nin barajı aşacağı, Türkiye'nin tekrar koalisyonlara döneceği endişesi, AK Parti tabanını ciddi rahatsız etti ve sokağa döktü” dedi. AK Parti, İstanbul mitinglerine çok önem veriyor ve bir milyonun üzerinde insan toplayabiliyor. İstanbul mitingleri bütün partiler için çok önemli.

AK Parti geleneksel olarak İstanbul'da kurulmuş, Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın başarısı temelinde olan güçlü bir hareket. İstanbul aynı zamanda Anadolu'nun özeti. Bunun da sosyolojik yansıması olarak Milli Görüş İstanbul'da örgütlenmiş, buradan Anadolu'ya yayılmıştır. Buradan yükselen bir sestir AK Parti. İstanbul'dan Anadolu'ya her zaman rüzgar esmiştir. Seçimlerin 3 raunttan oluştuğu kanaatindeyim. Birinci raunt hazırlık safhası. Aday listelerinin YSK'ya verildiği ve seçim beyannamelerinin kamuoyuna duyurulduğu, tartışıldığı bölüm. Parti programları açıklandığı dönem de, medya desteğini alan CHP avantajıyla geçti. Tabii bu Nisan dönemiydi. Türk seçmeninde duygusal seçmen oranı azdır. Seçmen akılcıdır. Bu tartışmalardan çıkarak karar vermesi gerekiyordu ve Mayıs ayı bir anlamda karar verilecek aydır, seçmende ülke gerçekleri akıl öne çıktı.

KIRILMA NOKTASI İSTANBUL MİTİNGİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılış törenleri ile kamuoyu önüne çıkması, seçmeni Ak Parti lehine ciddi şekilde etkilemektedir. Tayyip Bey'in yüksek karizması var. Tartışılmaz. Kitlesel hayranları var, adımını attığı her yerde insanların kendisine hayran olduğunu kabul etmemek mümkün değil. Heyecan uyandıran, her zaman kitleleri arkasına toplayabilen karizmaya sahip.

KILIÇDAROĞLU'NUN BAŞKANLIĞI GARANTİ


Kılıçdaroğlu seçim sonrası genel başkanlığı korur. Hedefi yüzde 35. Program açıklanmadan önce CHP'nin oyları bir önceki seçimlerin de altına, yüzde 24'e düşmüştü. İlerleyen süreçte yükseldi. Şimdi iktidar olamıyor ama genel başkanlığını garanti etti gibi bir pozisyon var. Eğer CHP yüzde 26'nın üzerine binde bir puan çıksa bile genel başkanlığını korur gibi. Partiye hakim oldu ve rakiplerini ekarte etti. Anketlerdeki gibi yüzde 27 çıkarsa genel başkanlığı garanti altında. Evet, rakiplerini yok etti ve genel başkanlığını garanti altına aldı.

AK PARTİ TABANI DİRİ

AK Parti'nin bu seçimde birkaç sınavı var. Biri kendi seçmenini sandığa götürebilmesidir. Nereden bakarsak bakalım, yüzde 15 oranında sandığa gitmeyen seçmen kitlesini sandığa getirmek Ak Parti’nin gayreti olacaktır. Çünkü katılım ne kadar yüksek olursa HDP'nin barajı aşması o kadar zayıflar. Parti için önemli olan, kararsız seçmenini motive etmesi ve sandığa taşıyabilmesidir. AK Parti için birinci sınav budur. Bir heyecan dalgası gerekiyor. İstanbul mitingi bu açıdan önemliydi. Miting başarılı geçmiştir. 1 milyonun üzerindeki kitle, aslında AK Parti'nin tabanda diri olduğunu ispatlamıştır. AK Parti, İstanbul'da bir miting geleneği oluşturdu. 1 milyon insanı meydanlara toplayabiliyor. O insanlar sıcağın altında 5 saat bekledi. 1 milyondan fazla kişinin toplanmasının nedenlerinden biri de yaşanan tartışmalardı. HDP'nin barajı aşacağı, Türkiye'nin tekrar koalisyonlara döneceği endişesi AK Parti tabanını konsolide etti ve sokağa döktü.

BAŞBAKAN TEMPOYU YÜKSELTTİ

Başbakan'ın tespitleri bunu tetikledi. “CHP, MHP, HDP ve Paralel Yapı, dörtlü koalisyon" dedi. ‘Evet, bu dörtlü birleşerek Türkiye'de iktidar olabilir’ düşüncesi, AK Parti seçmenini harekete geçirdi. Başbakan, akademisyen olması hasebiyle TV ve salon konuşmalarında başarılıydı. İlk dönemlerde salon performansı mitinglere yansımıyordu. Fakat gittikçe temposunun yükseldiğini görüyoruz, gözlemliyoruz ve meydanlardan da hissediyoruz. İstanbul'da bir saate yakın konuştu. Neredeyse nefes almadı ve heyecanı da, tempoyu da hiç düşürmedi. Zaman geçtikçe Davutoğlu meydanlara, meydanlar Davutoğlu'na angaje olmaya başladı. Davutoğlu'nun siyaset dili her gün biraz daha güçleniyor ve gün geçtikçe tempoyu yükseltiyor. Tempoyu yükseltmesiyle AK Parti oylarında da yükseliş trendi gözlüyoruz. Bu çok önemli.


HDP’nin ‘Diyanet'i kaldırma’ vaadi ve ‘Taksim-Kudüs’ benzetmesi, Ak Parti’li seçmeni kilitlemesinin ötesine giderek, oy toplama mecburiyeti noktasına getirdi. HDP'deki kırılma, ‘Taksim, Kudüs ve Diyanet’ ile başladı. Müslümanların kutsalıyla Demirtaş'ın söylemleri arasında bir çelişki doğdu. Muhafazakar Kürtler şunu gördü; Kudüs Demirtaş'ın literatüründe farklı anlamlar ifade ediyor. Marksist söylemin ağırlıkta olduğunu anladı ve bir ayrışma oldu. Kırılma noktası oldu. Ve HDP'de düşme başladı. Seçim yaklaştıkça güçlü partiler yükselir. Sağ seçmenin AK Parti, sol seçmenin CHP'de toplanacağını düşünüyorum. Kılıçdaroğlu'nun aklımızda kalan hamlesi emeklilere 2 maaş ikramiye sözü. Seçmen tercihine etkisi oldu. CHP bu vaadi iyi kullandı. Sanki seçim sonucu 10 milyon emekli üzerinde düğümlendi. Bu seçimin kilit noktalarından biri emekliler ve HDP'nin barajı aşıp aşmayacağı olacak.

KÜRT VE MİLLİYETÇİ SEÇMEN

Uzun süredir silahlar sustu. Süreci bu aşamaya getiren, terörü durduran AK Parti'nin, bu seçimlerde açılımın meyvelerini yemesi gerekiyordu. Fakat ‘milliyetçi oyları kaybeder miyim?’ ikileminde kalınca boşluk oluştu. Önümüzdeki günlerde açığı telafi etmesi gerekiyor. Aynı anda hem milliyetçilerin hem Kürtlerin oylarını kazanmak zor. Öncelik hayati mesele olan Kürt meselesini halletmek olmalıydı. Bu halledilse, kaybettiğiniz milliyetçi oylar size döner. Eleştiriyor olsalar da; AK Parti'nin Güneydoğu'da olmasına MHP ile CHP'nin de ihtiyacı var. Onlar da biliyor ki, AK Parti olmazsa Fırat'ın ötesine zor geçerler. Saadet Partisi ve BBP'nin, Milli İttifak'ın yetkilileri barajı aşacaklarını söylüyorlar. Bu da AK Parti'den en az 7-8 puan almaları demektir ki; bu mümkün değil. Bugüne kadar en iyi performans Ak Parti, CHP ve MHP ile sıralanabilir. Vatandaş ölçüyor. 7 Haziran'da biçecek. Merak ettiğim; seçimi kaybedenler, nedenlerini şimdiden anlayabilseler. Onu anlasalar, seçim kaybetmezler

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap