SON DAKİKA



Haber > Gündem > Seçime doğru...

Seçime doğru...

02 Mart 2015 Pazartesi - 10:54








Heyecansız bir genel seçime gidiyoruz. Başta iktidar partisi AK Parti olmak üzere, ana muhalefet partilerinde de aday adayı enflasyonu yaşanmasına rağmen.

Giresun’da sadece AK Parti'de 52 aday adayı var. Ana muhalefet partileri CHP ve MHP’de de AK Parti kadar olmasa bile aday adayları mücadelelerini sürdürüyorlar. Her ne kadar seçime gidiş süreci heyecansız gibi gözükse de aday adaylarının heyecanının oldukça yüksek olduğunu söylemek mümkün. Bu heyecan bazen öyle seviyelere çıkıyor ki; bazı aday adayları, özellikle Giresun dışında yaşayıp seçimden seçime Giresun’u hatırlayanlar, açıklamalarında Giresun’u ve Giresun’da yapılanları küçümseyen ve en az 3 yıl öncesinin bilgilerine dayanan açıklamalarda bulunarak küçülebiliyorlar. Aslında kendi küçüklüklerini ortaya koyuyorlar...

Neyse konumuza dönelim. Aday adaylarının bolluğu karşısında asıl aday tespitlerinin yapılabilmesi için partiler çeşitli yöntemler kullanıyorlar. Bunlardan en ilginci AK Parti tarafından uygulanan temayül yoklamasıdır. Teşkilat yapılarının (il, ilçe, kadın, gençlik kolları, delegeler) oy kullandığı bu yoklama parti içi çalışmayı teşvik ederken, adayın belirlenmesinde pek de belirleyici olamıyor. Önceki seçimlerde temayülden birinci çıkanlar ya hiç aday gösterilmedi ya da en son sıralara konuldu. AK Parti'de aday belirlenmesi ile ilgili birkaç yöntem daha uygulanmasına rağmen sonuçta açıklanan isimler her zaman sürpriz oluyor. Bu seçimde de öyle olacağından kimsenin şüphesi olmasın.

CHP’de ön seçim gibi biraz daha demokratik bir yöntem uygulanıyor. Ama ön seçim öncesi cepheleşmeler ve kamplaşmalar CHP’de de istenilenden farklı adaylar çıkmasıyla sonuçlanabiliyor. Her iki yöntemde de kırılmalar ve parti içi ayrışmalar meydana getirebiliyor. Doğal olarak seçim sürecinde partililer sadece diğer siyasi rakipleriyle değil. Omuz omuza yürüdükleri dava arkadaşlarıyla da mücadele etmek zorunda kalabiliyorlar.

MHP ise biraz daha sert ve geleneksel yöntemle, geçen seçimin adayı Orhan Erzurum’un adayım demesiyle sorunu kısa yoldan çözdü. Tabanının da desteğiyle bu konuda fazla tereddüt etmeyen MHP adayının etrafında kenetlenebilirse başarıyı yakalama olasılığı olabilir. Sonuç olarak; adaylar haricinde heyecansız bir aday adaylığı sürecinin ardından hızla gidilen seçim süreci işliyor. Yakında belli olacak adayların sahne almasıyla bu heyecanda artış olur mu bilinmez.


Ama görünen o ki; bu seçimde de Giresun’da mevcut durumun değişmesi pek beklenmiyor. Yani olası seçim sonucu 3-1 bekleniyor. Fazla iyimser bir beklenti AK Parti’nin 4-0 yapması. Ama 2-1-1 pek olası gözükmüyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap