SON DAKİKA



Haber > Gündem > Ortadoğu nereye gidiyor?

Ortadoğu nereye gidiyor?

05 Şubat 2017 Pazar - 09:05








Bu hafta yazımın konusu ne olsun düşünürken Habertürk televizyonunda Prof. Dr. Ramazan Kurtoğlu'nun Donald Trump'ın başkan seçilmesiyle Ortadoğu'daki hareketlilik olacağını söylediği programını konu olarak aldım. 10 yıl içinde Ortadoğu yeniden şekillenecek. Sınırlar yeniden çizilecek. Ortadoğu'da su savaşları olacak. Küresel güç olmak için su ve gıdada kendi kendine yeten ülke olacak. İsrail'in su meselesi garanti altına alınmadan Ortadoğu'da rahatlık yoktur. Kurtoğlu, ayrıca "Amerika’nın vazgeçemeyeceği iki ülke vardır: 1.İsrail, 2.İngiltere" dedi. Aljezear eski genel müdürü Vaddah Hanfer, makalesinde Ortadoğu'yu, Arap dünyasını değerlendirdi: "Batı'nın Doğu'nun oluşumlarını bilmesi, süreçlerini anlaması ve sonuçlarını tahmin etmesi kolaydı. İçinden geçtiğimiz hâlihazırdaki dönem ise benzersiz ve yeni.

Araştırma merkezleri, uluslararası ve bölgesel organlar bu durum karşısında âdeta bir cinnet hali geçirmekteler. Batı'nın çizdiği, yönettiği, bölgedeki vekillerinin/ajanlarının hayata geçirdiği oyunun kuralları, görüş mesafesinin neredeyse tamamen kaybolduğu sisli bir ortamda değişmeye ve kontrolden çıkmaya başladı. Bugünkü farklı yapıyı genel bir çerçeve içine koyalım ve geleceğin süreçlerini çizmenin hiçbirimiz için kolay olmadığını kabul edelim. Zira değişimler epey fazla ve hızlı. Uluslararası güç dengeleri ise sarsılıyor, oyunun yerel ve bölgesel kuralları birbirine karışıyor. Bu gayet doğal bir durum. Çünkü bizler uzun süredir beklenen stratejik bir deprem anını yaşıyoruz. Ayağımızın altındaki her şey sallanıyor. Hiç kuşkusuz siyasal İslam Mısır'da ağır bir darbe aldı ve bu durum birçok ülkeyi olumsuz etkiledi. Yalnız Arap gerçeği daha liberal ve laik olamadı. Aksine boşluğu askeri yapıya sahip daha sert güçler dolduruyor. İsrail'in hâlihazırdaki yöntemi üzerinde kafa yoranlar bu yöntemin karışık ve şaşkın bir vaziyette olduğunu görürler...

Bölgenin yeniden şekillendirilmesi geçici bir eğlence olmayacaktır. Aksine birçok sancı geçireceğiz, acı çığlıklar duyacağız, hatalar ve doğrular yapacağız. Ancak önemli olan ders almamızdır. Ders almamız için de büyük bir sabır gücümüzün, derin sorumluluk bilincimizin, halklarımızın ortak benliğine dair derin bir şuurumuzun olması gerekmektedir. Ayrıca korku, endişe ve baskı duvarını aşarak özgürlük, güvenlik ve istikrar baharına erişebileceğimize inanmalıyız."     Bugün Afrika'dan bile 20 devlet Fransa’nın kontrolü altında. Trump meselesi yabana atılacak bir mesele değildir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap