SON DAKİKA



Haber > Gündem > Millet referandumdan istifade edecek

Millet referandumdan istifade edecek

29 Ocak 2017 Pazar - 07:59








TBMM referandum kararı verdi. Son karar artık milletin. Anayasa metni meclise sunulmadan önce devlet başkanlığı mı partili cumhurbaşkanlığı mı? Bu tartışmalar yapılırken yapılan anketlerde bu soru soruldu. Anket sonuçlarında vatandaş devlet başkanlığını sanki federasyon yapıya gidiş olarak gördü. Partili cumhurbaşkanı ile gidilen referandum 'Evet' oylarını artıracak gibi görünüyor.

Cumhurbaşkanı adil ve herkese eşit olmalı, ülke bütünlüğünü korumalı diyebiliriz. Cumhurbaşkanlarını halk seçiyor. Onun omuzlarına büyük bir yük veriyor. Sadece kırmızı ışıkta duran cumhurbaşkanı değil, ülkenin önündeki kırmızı ışıkları kaldıran bir cumhurbaşkanı istiyor. Etliye sütlüye karışmayan bir cumhurbaşkanı isteyenlere sormak lazım: Sadece Recep Tayyip Erdoğan'la mı başladı partisiz cumhurbaşkanlığı?

Geriye baktığımda bu ülkede partisiz cumhurbaşkanı oldu mu? Oldu: Sayın Ahmet Necdet Sezer. Kim hatırlıyor? Onun da bir siyasi fikri vardı. İsmet İnönü tam bir partili cumhurbaşkanı değil miydi? O yılların baskılı dönemlerini rahmetli dedelerimiz ve babalarımızdan çok dinledik.

1950 yıllarında cumhurbaşkanı olan Celal Bayar partili cumhurbaşkanıydı. Bayar bu makama seçilen ilk sivil kişiydi. 1960 cuntası demokrasiye son verdi. Cemal Gürsel cunta sonucu cumhurbaşkanı oldu. 1980 yılına gelene kadar hep asker kökenlidir cumhurbaşkanlarımız. 1980 yılında darbe sonrası Kenan Evren halk oylaması ile devlet başkanlığından cumhurbaşkanı oldu. 1989 yılında ikinci kez sivil kişi olarak merhum Turgut Özal cumhurbaşkanı oldu. Merhum Özal cumhurbaşkanı makamını sivilleştirme gayretinde oldu.

Rahmetli Özal'ın ölümü ile Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel cumhurbaşkanı seçildi. Hem Özal hem de Demirel partilerinin genel başkanlarıydı. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra yapılan genel ve yerel seçimlerde sandığa gidip oy kullanmamak yapmamışlardır herhalde. Elbette seçildikleri partilerine gidip oy atmışlardır. Partisiz cumhurbaşkanı olan Necdet Sezer'in kalan en büyük hatırası Başbakan Ecevit'e Anayasa kitabını fırlatmak oldu.


Onun son dönemlerinde seçilen AK Parti'nin kararnamelerin engelleyerek halk iktidarının önünü tıkamıştı. Halkın seçtiği bir cumhurbaşkanı olamadı. Necdet Sezer sonrası gelen Sayın Abdullah Gül de partinin bakanıydı. Abdullah Gül hem kişiliği hem de partili olarak vatandaştan milletvekili olmak için oy istemiş kişi olduğu için oy ve seçilme hassasiyetini tam anlamıyla yerine getirmiş ve iz bırakmış bir cumhurbaşkanı olarak tarihe geçmiştir. Abdullah Gül'den sonra seçilen Recep Tayyip Erdoğan bizzat halkın oyları ile seçilmiştir.

Erdoğan cumhurbaşkanı seçildiği gün AK Parti Genel Başkanı idi. Hem de kurucu Genel Başkan. Partili mi olsun yoksa partisinden istifa ederek cumhurbaşkanı mı olsun referandumunda karar milletin. Artık millet yakaladığı imkanlardan istifa etmeyecek, istifade edecektir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap