SON DAKİKA



Haber > Gündem > Kurban ve Bayram öğütleri

Kurban ve Bayram öğütleri

03 Eylül 2017 Pazar - 08:33








Bir kere daha hatırlayalım ki; İslam’ın iki büyük bayramından Ramazan ve Kurban Bayramı, Müslümanların Mekke’den Medine’ye hicretlerinden iki yıl sonra yani 624 yılında ilahi bir armağan olarak verilmiş ve o tarihten bu yana her yıl Kameri Takvimi’ne göre kutlanmaktadır. Müslümanların bayram gelenekleri, her zaman olduğu gibi çağımızda da insancıl ögeleri (değerleri) içinde barındırıyor.

Bilinmelidir ki İslam; bencilliği reddeden, kişinin kendisi için sevdiği ve istediği şeyi başkaları için de sevip istemesini, sevincin ve mutluluğun paylaşılmasını emreden bir dindir. Açıkça görülüyor ki, İslami kurallar gerektiği şekilde uygulandığı taktirde toplumda sosyal barış, huzur ve güven kendiliğinden sağlanacaktır. Saygıdeğer okurlarımız, olgun akıllı, tecrübeli insan; sözünü bilerek ve düşünerek, ölçüp biçerek söyleyen insandır. Hiç düşünmeden uluorta, ağzına geleni anında söyleyivermek, yalnız ve ancak cahil insanların işidir.

Böyle durumlar çoğu kez söyleyeni çok kötü durumlara düşüreceği gibi, yaşadığı toplum içinde de huzursuzluk, geçimsizlik, tartışma, kavga gibi tatsız olaylara sebep olur. Düşünmeden uluorta rastgele konuşma huyunda olan insanın değil topluma kendine de saygısı yoktur. İnsanın kendisine, çevresine, toplumuna saygısı varsa toplumun huzur ve barışına katkıda bulunmak istiyorsa; sözlerinin nereye varacağını bilmeden akıl ve mantık süzgecinden geçirmeden söylememeye özen göstermelidir. Bu noktada Hz Muhammed’in bir sözü şöyledir: “Bela, insanın sözü üzerine gelir...”

Bu konuda bir başka söz de şöyledir: “Bana her ne olur benden olursa, başım rahat bulur dilim durursa...” ‘Efendim benim kafam kızdı. Ben istediğim şekilde her tarafa hakaret ederim, emir ve talimat veririm gerekirse tehdit dahi ederim’ gibi gayriahlaki, hiçbir şart ve ahvalde ağza alınmayacak edep dışı sözlerle havayı bulandırıp topluma zehir saçmak, insanları rencide etmek herhalde hiç kimsenin hakkı ve haddi değildir. Mensup olduğumuz İslam dini, güzel ahlak dinidir, sevgi saygı dinidir, huzur ve barış dinidir. Dinimizi dilimizle ve diğer davranışlarımızla kirletmeye kimsenin hakkı olmamalıdır. Hayat mücadelesinde ne mutlu kendini kontrol edebilene, ne mutlu ağzından çıkanı kulağı duyabilene... Nice bayramlara...

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap