SON DAKİKA



Haber > Gündem > Köy-kent

Köy-kent

10 Nisan 2017 Pazartesi - 10:05








Rüya gibi başlayan bir proje 1969’da kuruldu. 2001’de hayata geçirilmeye çalışıldı. İçinde sanat evleriyle, tenis kortuyla, köylülerin ortak olduğu fabrikasıyla örnek bir köy olacaktı. Projenin hedefi birbirine yakın köyler arasında ulaşımı kolaylaştırmak, okul, sağlık ocağı, altyapı hizmeti getirerek her yöreye uygun fabrika kurmaktı. Hayata geçirilmesi için tam 21 yıl bekledi.

Önce Bolu’da denendi fakat başarılı olunamadı. 2001 yılında çevresindeki 8 köy; Çavdar, Esatlı, Türkköyü, Kışlacık, Çardaklı, Yuvalı, Dayılı, Göçbeyli ve Ilışar köyleri ile bağlantı sağlanarak proje Mesudiye’de hayata geçirildi. Dünya Bankası’ndan kredi bulundu. Dünya Bankası, projenin tüm ülkeye yayıldığında 300 milyon dolar kredi vereceğini açıklamış, ilk etapta 900 bin dolar vermişti. Kanalizasyon, okul, sağlık ocağı, spor tesisleri, sanat evleri, köy konakları, fidanlıklar ve yollar yapıldı. Yöre halkı ise 10 TL’ye ortak yapıldı. Proje kapsamında köye bir tane de kereste fabrikası kuruldu.

680 bin TL kredi ile kurulan fabrikaya 9 köyün muhtarı ve 18 köylü 10’ar bin lira vererek Köy-Kent Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin kurucu üyeleri oldu. 420 köylü ise 10’ar TL ödeyerek kooperatife üye yapıldı. Söz konusu bu proje Köy-Kent Projesi’dir. Yani Karaoğlan'ın merhum başbakanımız Sayın Bülent Ecevit’in en büyük hayali olan proje.

Daha sonra bu proje çürümeye terk edildi. Yüzde 75'i tamamlanan projenin iktidar değişimi sonrası yarıda bırakılmasıyla, yapılan çalışmaların büyük bölümü de atıl kaldı. ‘Kara Oğlan’, hayalinin gerçek olmasını o kadar istiyordu ki, GATA’da hasta yatağında bile dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’dan projeyi bitirmesini istemişti. Lakin ilgilenen olmamış...

16 yıl boyunca yaprak kımıldatılmayan projeyi sonunda birileri hatırlamış. Ancak projede konsept değişikliği yapılacakmış. Köylüye gelir kapısı olan projenin, doğa kamp alanı olarak kullanılması planlanıyor. Siz planlaya durun... Vatandaş iş istiyor, aş istiyor... Bugün Mesudiye’nin yüzde 70’i İstanbul başta olmak üzere başka illerde yaşıyor. Gerisini hesaplayın. Size iyi kamp yapmalar.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap