SON DAKİKA



Haber > Gündem > Kobani davasında karar: Selahattin Demirtaş'a 42 yıl hapis cezası

Kobani davasında karar: Selahattin Demirtaş'a 42 yıl hapis cezası

16 Mayıs 2024 Perşembe - 17:43




6-8 Ekim 2014'te çıkan sokak eylemlerine ilişkin davada eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş 42 yıl, Figen Yüksekdağ 30 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ile eski milletvekili Emine Ayna 10 yıl hapis cezası aldı. Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Ayhan Bilgen ve Aysel Tuğluk beraat etti. Ayla Akat Ata, Ayşe Yağcı, Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel'in tahliyelerine karar verildi.





6-8 Ekim 2014’te çıkan sokak eylemlerine ilişkin aralarında terör örgütü PKK elebaşılarının yanı sıra eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 108 sanığın yargılandığı davada hüküm açıklandı.

22. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmada sanık avukatlarının beyanlarının ardından, sanıklara son sözleri soruldu. Mahkeme başkanı verilen aranın ardından hükmü açıkladı.

FİGEN YÜKSEKDAĞ'A 30 YIL, AHMET TÜRK'E 10 YIL HAPİS CEZASI

Buna göre, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 10 yıl; Figen Yüksekdağ "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "suç işlemeye tahrik", iki ayrı "terör örgütü propagandası" ve "seçim yasaklarına aykırı hareket etmek" suçlarından toplam 30 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

DEMİRTAŞ'A 42 YIL HAPİS CEZASI


Toplamda 47 suçtan yargılanan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, toplam 42 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Demirtaş "devletin birlik ve bütünlüğünü bozma" suçundan 20 yıl, "suç işlemeye tahrik etme" suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Mahkeme Demirtaş'a ayrıca Diyarbakır'da yaptığı Nevruz konuşması nedeniyle "terör örgütü propagandası" suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası, Diyarbakır'da "halkı kanunlara uymamaya tahrik" suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Eski HDP MYK üyeleri Ali Ürküt "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak suçuna yardım"dan 13 yıl 4 ay, "suç işlemeye tahrik" suçundan da 4 yıl 6 ay, Alp Altınörs aynı suçlardan sırasıyla 18 yıl ve 4 yıl 6 ay, Bülent Barmaksız ise 16 yıl ve 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Eski HDP milletvekili Ayla Akat Ata "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 9 yıl 9 ay, Emine Ayna aynı suçtan 10 yıl, partinin eski PM üyeleri Ayşe Yağcı ve Aynur Aşan ise 9'ar yıl hapis cezası aldı.

AYLA AKAT ATA, AYŞE YAĞCI, GÜLTAN KIŞANAK VE SEBAHAT TUNCEL'E TAHLİYE


Ayla Akat Ata ve Ayşe Yağcı'nın tahliyelerine karar verildi. Gültan Kışanak "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı ancak hapiste geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliyesine karar verildi.

Sebahat Tuncel de "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tuncel'in tutuklukta geçirdiği süre göz önüne alınıp yurt dışı çıkış yasağı konularak tahliyesine karar verildi.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER, AYSEL TUĞLUK, ALTAN TAN VE AYHAN BİLGEN BERAAT ETTİ

Eski HDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Aysel Tuğluk, Altan Tan, Ayhan Bilgen ile diğer sanıklardan Berfin Özgü Köse, Bircan Yorulmaz, Can Memiş, Emine Beyza Üstün ise üzerlerine atılı suçlardan beraat etti.

DAVANIN GEÇMİŞİ


İddianameye göre, Suriye'deki iç savaş nedeniyle terör örgütü DAEŞ'in Kobani'ye (Ayn el-Arap) saldırması üzerine Ekim 2014'te HDP yönetimi ile terör örgütü PKK elebaşları sokağa çıkma çağrısında bulundu.

Bunun üzerine aralarında İstanbul, Ankara, Bursa ve Diyarbakır'ın da olduğu 35 il ve 96 ilçede yasa dışı gösteriler başlatıldı, kolluk güçlerinin yanı sıra siviller de hedef alındı.

Duruşma öncesi açıklama

Katılımın yoğun olduğu duruşmaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi ve Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve çok sayıda CHP milletvekilinin de arasında bulunduğu CHP heyeti, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, EMEP Milletvekili Sevda Karaca, SOL Parti adına İlknur Başer, DEM Parti milletvekilleri, çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin yanı sıra çeşitli ülkelerin büyükelçilik temsilcileri takip etti. 200’ü avukatın yanı sıra 10’u aşkın baro başkanı katıldı.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava öncesi Sincan Cezaevi İnfaz Kurumları Kampüsü çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.


Duruşma öncesi DEM Partililer ve CHP heyeti açıklama yaptı.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Bugün Türkiye’nin en büyük siyasi kumpas davasının sonuna geldik. Bu bir hukuk davası değildir. Gizli tanıklarla, zorlama yorumlarla, siyasi erkin yönlendirdiği bir kumpas davasıdır. Bugün normalleşmeden, yumuşamadan bahsedenler için Kobani davası bir dönüm noktası olacaktır. Umarım ve diliyorum ki mahkeme heyeti siyasi erkten etkilenmez” dedi.

Tülay Hatimoğulları da ise Kobani davasının Saray tarafından yazıldığını söyledi, “Demokrasiyi yerin yedi kat altına gömmemek için hâlâ karardan dönülmesi için bir fırsat var. Türkiye için bu bir yol ayrımıdır. Demokratikleşme için bir yol ayrımıdır. Siyaseten yenemediğini yargı sopasıyla yenebilmek için yapılan bir davadır. Tam bir düzmece olan ve IŞİD’i esasen besleyen Kobani Kumpas davasında verilecek karar aynı zamanda Türkiye’de ve Ortadoğu’da IŞİD’in önünü açacak ya da önü kapayacak. Bugün arkadaşlarımız beraat etsin” diye konuştu.

Cezaevi önünde açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, mahkeme heyetine seslendi:

“Uzun süreden beridir bu davayı takip ediyoruz. Öncelikle şunu söylemek isterim: Bu davada heyet bir karar verecekse dosyadaki kararlara göre vermeli. Dosyada sadece gizli bir tanık var ve o gizli tanığın ifadeleri savunma tarafından çürütülmüş durumda. Şunu bir kez daha belirtmek isteriz: Bu kadar vahim bir dosyaydı neden beş yıl beklediniz. Maalesef Türkiye’de bazı dosyalar fezlekeler iddianameler buzdolabına konuluyor yeri ve zamanı geldiği zaman çıkartılıyor. Madem vahimdi beş yıl neyi beklediniz? Bugün beklentimiz lütfen tüm ön yargılarınızdan arının hiçbir siyasal yapıya bakmayın vicdanınıza göre karar verin.”


Ne olmuştu?
6-8 Ekim 2014'te, terör örgütü PKK yandaşları 35 ilde saldırı düzenledi. HDP'nin çağrısıyla alevlenen şiddet olaylarında, 37 kişi yaşamını yitirmişti. 108 sanık için iddianame düzenlendi, açılan davada 83 duruşma görüldü. 14 Nisan 2023'de açıklanan esas hakkındaki mütalaada, 36 sanığın Yasin Börü'nün de aralarında olduğu 6 kişinin öldürülmesi ve "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçlarından 7'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi. Savcı mütalaasında firari 72 sanığın dosyasının da ayrılmasını istemişti.

Beğendim
2
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
1
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap