SON DAKİKA



Haber > Gündem > Kaybedenler, kazananlar

Kaybedenler, kazananlar

09 Haziran 2015 Salı - 10:43








KAYBETMEYİ ZAFER YAPMAK!

İlahi Davutoğlu! AKP’nin oyları, 2011 seçimlerine göre 9 puan, 2014 yerel seçimlerine göre ise 5 puan geriledi. Ki bu, 2011’e göre yaklaşık ‘yüzde 20 düşüş’ demek. Bütün iktidar olanaklarına, Cumhurbaşkanının eş başkan gibi meydan meydan gezmesine, kamu olanaklarının seferber edilmesine, büyük medya ve sermaye desteğine karşın, iktidar elinden kaydı. Ama Davutoğlu, balkonda zafer ilan etti. İktidarı kaybedip de zaferi ilan eden ilk ‘Genel Başkan’ olarak tarihe geçti.

İSTİFA SÖZÜNÜ UNUTMAK!

İlahi Kılıçdaroğlu! Oyları 2011’e göre 1 puan, 2014’e göre 3 puan düştü. Emekliler, taşeron işçiler, asgari ücretliler başta olmak üzere seçmene hoş gelebilecek birçok söze, iktidar yıpranmışlığının getirdiği uygun ortama ve arayışa karşın yerinde saydı, hatta oransal olarak geriledi. Belli ki arayış içinde olan ortadaki büyük kitleyi etkileyemedi bile. Seçim öncesinde, “Yüzde 26’nın altına düşersem istifa ederim” dedi. Ama o da kendini başarılı buldu.

EN BÜYÜK KAYBEDEN


Kuşkusuz bu seçimin en büyük kaybedeni Saray’dı. Eski partisindeki erimeyi görerek anayasayı ihlal edip, tarafsızlık yeminine uymayıp, alanlara çıkan, bu seçimi kendisi ve başkanlık için bir halkoylamasına dönüştüren, muhalefet liderlerini aşağılayıp, hakaret edip, hedef gösteren Erdoğan, en büyük kaybeden oldu. AKP’deki ermeyi bir ölçüde durdurdu ama, seçmendeki ‘yeter artık’ isyanını önleyemedi. Siyasal ortamda büyük bir gerilim yaratarak seçim sonrası uzlaşma yollarını bir ölçüde mayınladı.

MHP’DE BURUK ZAFER

Kuşkusuz ki; bu seçimin başarılılarından biri, 2011’deki oyunu yaklaşık 4 puan, 2014’e göre 2 puan arttıran MHP. Ancak gerek vekil sayının HDP ile aynı olması, gerekse beklenen patlamayı gerçekleştirememesinden dolayı, buruk bir zafer oldu bu.

SEÇİMİN ASIL GALİBİ

Ve seçimin en büyük galibi HDP. AKP’den 3-4 puan, CHP’den 1-2 puan almış görünüyor. Yüzde 13 gibi kendilerinin de beklemediği seçim zaferinde en büyük paylardan biri Erdoğan’a ait. Erdoğan, HDP ve Demirtaş’a yüklendikçe, allerjik ve stratejik seçmeni HDP’ye kaydırdı. HDP de bu emanet oylarla barajı yıkıp geçti.


İTTİFAK VE VATAN PARTİSİ

Saadet-Büyük Birlik İttifakı bir hayal kırıklığı oldu. AKP’den memnuniyetsiz muhafazakar seçmeni etkilemek bir yana, 2014’deki toplam 3.1 oranını bile koruyamadı. Ne yapacağı en çok merak edilen Vatan Partisi de, seçimin 6’ncısı oldu ama beklentinin çok altında kaldı. BUNDAN SONRA NE OLACAK? Seçmen uzlaşma istedi, Erdoğan’a ve gerilim politikasına “Artık dur” dedi. Elbette birçok koalisyon olasılığı var. Eğer uzlaşma sağlanamazsa, erken seçim gündemde.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap