SON DAKİKA



Haber > Gündem > İstanbul'da 1 Mayıs: Polis duvarı örüldü, polisle göstericiler arasında arbede çıktı

İstanbul'da 1 Mayıs: Polis duvarı örüldü, polisle göstericiler arasında arbede çıktı

01 Mayıs 2024 Çarşamba - 12:52




1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla sendikalar ve sivil toplum örgütleri belirledikleri alanlarda toplanmaya başladı. Taksim bu sene de 1 Mayıs kutlamalarına kapalı. Alınan "tedbirler" kapsamında, Taksim Meydanı'na çıkan yollar trafiğe kapatıldı. Metro, tramvay, metrobüs, deniz ulaşımına kısıtlama getirildi. Taksim Meydanı'na yürümek isteyen grup gözaltına alındı.





1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü dolayısıyla kutlama yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen konfederasyon, sendikalar, işçi grupları ve siyasi parti temsilcileri Saraçhane'de toplanmaya başladı.

Sabah'ın erken saatlerinde Taksim'e çıkan yollar polis tarafından kapatıldı. Metro, tramvay, metrobüs, deniz ulaşımına kısıtlama getirildi. Toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı ve çevresi ile Saraçhane Meydanı'nda sıkı güvenlik önlemleri uygulanıyor. 

HAK-İŞ Konfederasyonu, 1 Mayıs 1977'de yaşamını yitirenleri anmak için Taksim Kazancı Yokuşu'nda programını gerçekleştirdi. İşte 1 Mayıs'tan son gelişmeler...

İşçiler, emekçiler Saray yönetiminin piyasacı, gerici, baskıcı politikalarına karşı ülkenin dört bir yanında 1 Mayıs için sokaklara çıktı.

1 Mayıs’ta Taksim’i emekçilere yasaklayan İstanbul Valiliği'nin halkı meydana sokmamak amaçlı koyduğu yasaklar kapsamında, sabahın erken saatlerinde Taksim Meydanı'na çıkan tüm yollar trafiğe kapatıldı.


Meydana çıkan cadde ve sokaklarda araç parkına izin verilmezken, Taksim, Şişhane, Kabataş, Mecidiyeköy, Şişli, Saraçhane, Beşiktaş Meydanı ve Dolmabahçe'de otoparklarda bulunan park halindeki araçlar kaldırıldı.

Karaköy çevresi ve Galata Köprüsü de kapatılırken Saraçhane'ye polis yığıldı. Her sokak başına polis barikatları konuldu. Saraçhane’deki Bozdoğan Su Kemeri önüne boydan boya ‘polis kemeri’ kuruldu.

Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli, Fatih ve Kadıköy'de ise çöp konteynerleri kaldırılırken, taş ve bunun gibi maddeler temizlendi. 

Alanlarda belediyelere ait araç ve personelin bulunmasına da izin verilmedi. 

Vatandaşlar ise Saraçhane Meydanı'nda buluşuyor. Kalabalık her geçen dakika büyüyor.


1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen çok sayıda kişiyi gözaltına alan polis, Saraçhane'den Taksim'e çıkmak için barikatları aşmak isteyen yurttaşlara biber gazıyla müdahaleye başladı.

ÖHD: Gözaltı sayısı en az 150

Özgürlük için Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi'nin sosyal medya platformu X'ten (Twitter) yaptığı açıklamaya göre; şimdiye kadar aralarında basın emekçileri ve avukatların da olduğu en az 150 kişi gözaltına alındı.

 TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Koramaz'dan 1 Mayıs mesajı

İmamoğlu ve Özgür Özel ile Saraçhane'deki buluşamay katılan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 1 Mayıs dolayısıyla yaptığı konuşmada "Taksim inadımızdan vazgeçmeyeceğiz" mesajı verdi.


Koramaz yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

"Bugün 1 Mayıs emeğin bayramı, işçinin, emekçinin bayramı. Bu dünyadaki tüm güzellikleri, tüm değerleri yaratanların günü. Tüm halkımızın, işçi sınıfının 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nü kutluyorum. Gönül isterdi ki; tüm dünyanın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi biz de 1 Mayıs'ı en büyük meydanlarda, 1 Mayıs ile özdeşleşmiş Taksim'de kutlayalım. Bu görkemli buluşmada tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi Taksim'de halkımızla yan yana olalım. Ne yazık ki her sene olduğu gibi yine baskıyla, yine yasaklarla karşı karşıyayız. Ama bilsinler ki bizler Taksim sevdamızdan, Taksim inadımızdan vazgeçmeyeceğiz. Nasıl emeğimizle ve emeğimizle yarattığımız her değere sahip çıktığımız gibi Taksim'e de sahip çıkmaya devam edeceğiz; bu ülkenin işçileri olarak, mühendisleri, mimarları olarak, üretenleri olarak. Onlar kalıcı değil, onlar gider, zorbalar gider. 1 Mayıs marşında da söylendiği gibi dünya zorbalara kalmaz. Bu ülke, bu ülkede çalışan üreten emekçi halklarındır. Onlar gider, halk kazanır."

İmamoğlu ve Özgür Özel ile Saraçhane'deki buluşamaya katılan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Emin Koramaz, 1 Mayıs dolayısıyla yaptığı konuşmada "Taksim inadımızdan vazgeçmeyeceğiz" mesajı verdi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap