SON DAKİKA



Haber > Gündem > Depoda soğan kalmadı, patates tarlada kaldı

Depoda soğan kalmadı, patates tarlada kaldı

Karadeniz Özel

15 Nisan 2019 Pazartesi - 17:28




Soğan fiyatlarının gün geçtikçe artarken, soğanı hastalık vurdu. Depolarda soğan kalmadı.





Soğan fiyatları gün geçtikçe artarken mutfaklara bir kötü haber de Amasya’dan geldi. Türkiye’de soğan üretiminin en fazla yapıldığı yer olan Amasya’da depolarda soğan kalmadı. Üreticiler soğanı hastalık vurduğunu söyledi.

Kilosu yaklaşık 70-80 kuruşa mal edilen ve üreticiden 1 liraya alınan soğan, market ve pazarlarda fiyatı 8-10 TL’ye satılıyor. Türkiye’nin soğan merkezlerinin başında gelen Amasya’da ise depolarda soğanın kalmadığı öğrenildi.

“DEPOLARDA SOĞAN KALMADI”

Kapatılan Suluova Soğan Üreticileri Birliği'nin eski başkanı ve soğan üreticisi Haydar Karaca, kentteki soğan depolarının boş olduğunu söyledi. Karaca, erkenci soğanın hasatının da Temmuz ayında yapılacağını söyleyerek, “Amasya’da kent genelinde depolarda 350-400 ton soğan depolanır. Ancak geçen yıl mevsim şartları ve soğanda meydana gelen hastalıklar, depolarda bozulan soğanların fazla olması nedeniyle sadece 100 ton civarında soğan piyasaya sürüldü. Şuan depolarda soğan yok. Soğan olmayınca fiyatlar arttı” dedi.

BU YIL ÜRETİM 2 KATINA ÇIKTI

Ocak ayından sonra soğan fiyatlarının yükselmesinin normal olduğunu dile getiren Karaca, “Çünkü piyasada soğan kalmayacak. Depolar boşalacak. Ancak, Nisan ayında Adana’da erkenci soğan hasatı başlayacak, sonra Hatay ve Temmuz ayında da Amasya’da. Yani piyasada soğan artacak ve fiyatları aşağıya inecek. Bu yıl üretici zarar edecek. Çünkü, soğanın çok para etmesi üzerine çiftçi daha büyük araziye soğan dikti. Bu yıl hastalık olmaz ve hava şartları uygun olursa Amasya bu yıl beklenen rekolte 700-800 ton civarı olacak” diye konuştu. Erkenci soğan hasatı ile birlikte fiyatların düşeceğini ileri süren Haydar Karaca, 1 ay sonra fiyatların 2 ila 3 TL’ye kadar düşeceğini dile getirdi.

“TARIM BAKANLIĞI SOĞANA BAKIŞ AÇISINI DEĞİŞTİRMELİ”

Devletin soğan ithal etmesi yerine üreticiye destek çıkması gerektiğini söyleyen Karaca, “Kış ayında da kıtlık yaşanmayacak. Fiyatlar aşağıya doğru yönelecek. Ancak bunlar geçici çözümler. Gelecek yıl belki yine fiyatlar yükselecek. Tarım bakanlığı soğana bakış açısını değiştirmeli. İthal soğan almak yerine üreticiyi desteklemeli. Üreticiye mazotu ucuz vermeli. Ben tarladaki traktörüme mazotu pompa fiyatından alıyorum” dedi.

“PATATES TAVAN YAPACAK”

Soğan fiyatlarının normale döneceğini kaydeden Haydar Karaca, aynı şeyi patates için söylemenin zor olduğunu dile getirdi. Karaca, patatesin tarladan çıkış fiyatının yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Patates üreticisi bu yıl tohumluk alamadı. Çünkü tohumluk fiyatı 3.5 TL’ye çıktı. Tarladan çıkış fiyatı bu yüzden 4-5 TL oldu. Piyasada ise 7-8’ye çıkınca üretici alamadı. Devlet patates ithal edeceğine çiftçiye ucuz tohum versin. Üreticinin maliyetini düşürsün. Mayıs ayı sonunda Adana’da patates toplanmaya başlayacak ama bu fiyatların düşmesini sağlamayacak” diye konuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap