SON DAKİKA



Haber > Gündem > Cumhuriyeti anlayabildik mi?

Cumhuriyeti anlayabildik mi?

08 Ağustos 2017 Salı - 10:35








Kurulduğu tarihten günümüze dek, cumhuriyete düşmanlık her geçen gün artmaktadır. Gizli kalan düşmanlık şimdi aleni olarak yapılıyor. Ülkemizin çeşitli köşelerinde Ulu Önder’e gösterilen saldırıların bir anlamı olsa gerek. Ülkeye yaptığı hizmetleri bir tarafa bırakın, insanların içindeki kin, Büyük Önder’in heykeline saldıracak kadar büyüdü. Burada iki sorun karşımıza çıkıyor.

Acaba cumhuriyeti mi anlayamadık yoksa, halkın kendi kurduğu cumhuriyetten beklentileri mi vardı? Bana göre her ikisi de doğru. Peki, yanlış olan ne? Bakın ATATÜRK’ün söyleminde aynen şöyle geçiyor: Cumhuriyet, ahlaki fazilete dayanan bir idaredir. Cumhuriyet, fazilettir. Sultanlık, korku ve tehdide dayanan bir idaredir. Cumhuriyet idaresi faziletli ve namuslu insanlar yetiştirir.

Devam ediyor büyük insan: Türk milletinin karakter ve adetlerine en uygun olan idare cumhuriyet idaresidir. Çünkü cumhuriyet, milli egemenlik idealini, milletin irade ve egemenliğini, vatandaşın devlete ve devletin vatandaşa karşı hak ve görevlerini en iyi düzenleyen yönetim şeklidir. İşte birinci sorunun yanıtını burada bulabilirsiniz. Bir devlet, yanlış yönetilirse, hukuku topluma egemen kılmazsak, devleti soyup yiyenleri yine başımız üzerine oturtup cumhur adına hesap sormazsak elbette cumhuriyeti anlayamayız.

Milletin efendisi dediğimiz köylüler, tüm emekçiler ve emeklilerimiz, açlık ve sefalet içinde zor şartlarda yaşamaya çalışırken, vatandaşlarımız çöp kutularından beslenirken, devletin kasasını soyanlar veya soyulmasına olanak sağlayanlar günümüzde hep haklı çıkıyor. Halkımız arasında inanılmaz ekonomik uçurumlar var.

Ev kirasını ödeyemediği için sokaklarda yatanlar, su ve elektrik parasını ödeyemediği için su ve elektrikleri kesilen ve evine haciz gelen vatandaşlarımız ile yalılarda, şatolarda ve beş yıldızlı tatil köylerinde yaşayanlar arasında bu uçurumun nedenlerine kader diyebilir miyiz? İkinci sorunun yanıtını da burada bulabiliriz.


Bence burada en büyük sorun, devletin halkın önüne sunduğu seçeneklerdir. Bu devletin temel görevidir. Ama öyle görülüyor ki, bugün devleti yönetenler halka seçenek sunma yerine, halkın geçim kaynaklarını bile yok etme gayreti içindeler. İşte fındık, tütün, çay, pamuk ve şeker pancarı gibi ürünlerde görüyoruz.

Onca yıllarda cumhuriyeti anlamak için hiçbir uğraş vermediğimiz için anlamakta zor gibi geliyor. İşte o zaman kin ve düşmanlıkların pirim yapacağını düşünenler, büyük kurtarıcıya da saldırırlar. Ve O’nun heykellerini parçalayarak ilkelerini yok etmeyi düşünen hainler, hiçbir zaman yanlış istemlerine ulaşamayacaklardır. Buna Türk halkı izin vermez!

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap