SON DAKİKA



Haber > Gündem > Cerrattepe, millete küfür ve devlet şiddeti...

Cerrattepe, millete küfür ve devlet şiddeti...

18 Şubat 2016 Perşembe - 09:03








Artvinli, 25 yıl önce Cerrattepe’de altın madeni çıkarmak isteyen Kanadalı Cominco’ya karşı uzun yıllar yürüttüğü hukuk mücadelesini kazanır. Sonra yine Kanadalı Immet Mining, şirketi çıkarılır Artvinlilerin karşısına. Ancak bu dirençli insanların savaşımı sayesinde, pılını pırtısını toplayıp kısa sürede yolu tutar.

MİLLETE SÖVGÜ

Aradan yıllar geçer. Bu kez sıra,17-25 yolsuzluk ve rüşvet skandalı telefon kayıtlarında, ‘’Milletin a...na k.y..ım’’ biçiminde ağır bir sövgüde bulunduğu öne sürülen kişinin sahibi olduğu Cengiz Holding’e bağlı Özaltın adlı firmadadır. Böylece, dünya yargı tarihinde görülmeyen hilelerle, kesinleşmiş yargı kararlarına karşın, yeni ‘Çevre Etki Değerlendirme’ (ÇED) raporları gerekçe gösterilerek, bir süreç başlatılır. Yılmaz Artvinli, hukuka inancı gereği savaşımına devam eder. Üç yıla yakın süren davada mahkeme Artvinliler lehine karar verir. Ancak yandaş firma, yasal bazı boşlukları öne çıkararak, madencilik faaliyetlerini başlatmak için adım atar. Ki, Artvin kenti de maden alanı içine alınır.

DESTANSI DİRENİŞ

İşte Yeşil Artvin Derneği kahraman Başkanı Neşe Karahan, Avukat Bedrettin Kalın önderliğinde Artvin halkı, dünyada eşine az rastlanır bir direniş öyküsü yazmaya başlar. Her partiden, her görüşten, her sosyal statüden, her yaştan Artvinli, 21 Haziran 2015 gecesinden itibaren Cerrattepe’de 3 vardiya, 24 saat nöbet eylemi başlatır. Tam 8 aydır süren eylem, toplamsal dayanışma, yaşama ve geleceğe sahip çıkma, çevreyi ve kenti koruma adına destansı bir birikim oluşturur. Öyle ki, normal yaşamda birbirini düşman gibi gören insanlar dahi, Cerattepe’de omuz omuzadır.


ARTVİN’E SAVAŞ İLANI

Gelin görün ki; hukuk tanımaz, halka saygısı olmayan, her şeyi para ve rant aracı gören zihniyet durmaz, yola devam eder. Yargı sürecine karşın şirket, iktidarı ve devletin kolluk gücünü arkasına alarak Cerattepe’ye çıkmak ister. Trabzon, Giresun, Rize ve Erzurum’dan polis ve jandarma güçleri yığılır Artvin’e. Hükümet, Suriye’de savaş tamtamları çalmaktadır ama kendi halkına karşı savaş ilan eder. Halkın büyük direnişiyle karşılaşır. Polisin gaz bombaları yıldıramaz onları. Hala bekleyiş ve nöbet sürmektedir.

HÜKÜMET HALKA SAYGI GÖSTERMELİ

Sadece Cerattepe de mi? Bazı hidroelektrik santrallerde, (sözde) Yeşil Yol katliamında da benzeri tablolar... Devlet kimin için vardır? Hukuk, mahkeme kararları ve halkın kararlılığı ortada iken, siyasi iktidar ve talimat verdiği devlet gücü, hangi anayasal ya da yasal hakla halkına saldırabilmektedir? Hükümete düşen, bu hukuk dışı ve halka terör yapan uygulamadan derhal vazgeçmektir. Devletten beklenen, şirketlerin kirli ve haksız projelerine değil; halkın hukuka, dayanışmaya, ülkesini ve toprağını koruma bilincine dayalı haklı mücadelesine saygılı olmasıdır.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap