SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Erdoğan'ın dolar müjdesi 7 ay dayanabildi: KKM resmen çöktü

Erdoğan'ın dolar müjdesi 7 ay dayanabildi: KKM resmen çöktü

05 Ağustos 2022 Cuma - 10:41




Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aralık ayında 'müjde' olarak açıkladığı KKM sistemi dolar kurunun yeniden 18 TL'ye çıkmasıyla resmen çöktü. 7 ayda vatandaşın cebinden milyarlar çıktı.





Aralık ayında 18 TL'yi aşan dolar kuru,  Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 'müjde' olarak açıklanan Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemiyle 12 TL bandına geri çekilmişti. Dolar kuru aradan geçen 7 ay sonra enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından 18 TL'ye dayandı. 

Halkın vergileriyle bankada parasını faize yatıranlara aktarılan KKM için bütçeden mart, nisan ve mayısta 37.2 milyar lira ödeme yapıldı. Ayrıca ek bütçeye bu iş için 40 milyar TL kondu.

Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın haberine göre; Ekonomist Erol Taşdelen, KKM’nin baştan beri yanlış olduğuna dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:

- 22 Temmuz itibarıyla KKM’da biriken para 1.1 trilyon TL, bunun dolar karşılığı 62.4 milyar dolar, 7 Ocak’ta bankalarda yabancı para mevduat karşılığı 256.5 milyar dolardı. 22 Temmuz sonunda 233.4 milyar dolar. Yani 23.1 milyar dolarlık döviz mevduatı azalmış, bunun hepsinin KKM’ye gittiğini varsaysak bile KKM’lerin üçte ikisi TL mevduattan açılan hesaplardan oluşuyor. 

- Yabancı paradan KKM açanların kur farkını Merkez Bankası ödüyor, fakat TL’den KKM açanların kur farkını Hazine ödüyor. Hazine’nin ana geliri de vergiler.


- Parası olmayana gitmesi gereken sosyal transferler parası olana gidiyor. Bu kabullenilecek bir durum değil. Sürdürülebilir de değil. Ek bütçeden KKM için 40 milyar TL alındı ve şimdiden o para bitti. Enflasyona göre döviz kurlarının kendini güncellediğini düşünürsek ortaya inanılmaz bir KKM maliyeti çıkacak demektir. Kimse şu anda kurun ne olacağını da öngöremiyor.

Beğendim
0
Sevdim
2
Beğenmedim
0
Üzgün
1
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap