SON DAKİKA



Haber > Ekonomi > Bir aksilik olmazsa...

Bir aksilik olmazsa...

11 Ekim 2017 Çarşamba - 12:47




Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 8. Türkiye Enerji Zirvesi'nde açıklamalarda bulunuyor. Albayrak, bu sene büyük bir sıkıntı ve problem





Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 8. Türkiye Enerji Zirvesi'nde açıklamalarda bulunuyor.

Albayrak'ın konuşmasından satır başları şöyle;

TÜPRAŞ'ta patlama olmuş. Başta vefat eden işçilerin ailelerine başsağlığı diliyorum. TÜPRAŞ camiasına başsağlığı dileklerimi iletiyorum.Rüzgarda fiyatlar tahmin ettiğimizden daha fazla düşmüş. Son dönemlerde yerli üretimlerle alakalı üretim kaleminden bahsediyoruz. Türkiye'deki sanayicilerimizin devreye girmesi ile önü açılıyor. Sonrası ne olacak? YEKA üzerinde baktığımızda, yeni üretim tesisi çerçeveleri görüşmelerimiz devam ediyor.Yaklaşık 2 bin-3 bin megavatlık bekleyen portföy var. Rüzgar ile alakalı adımları atacağız. YEKA özelinde konuşursak 2020 devamını pek düşünmüyoruz. Bu modelin amacı Türkiye'ye katkı sağlaması, maliyetlerin düşmesiydi.Türkiye sıkıntılı bir coğrafyada bulunuyor. Bu sene toplam üretimdeki rakamımız artacak. Barajlardaki seviye geçen yılın altında gelişti ama toplam rakamda geçen yılı geçmiş olacağız. 2011'den sonra en büyük artışı yakalayacağız bu yıl. Tarihi rekor kırdık. Hedefimiz enerjide verimliliği artırmak.Özel sektör ve kamu düzeninde süreci destekleyeceğiz. Türkiye tüm bu alanlarda büyük bir potansiyele sahip. Türkiye ekonomisine baktığımızda, üçlü bir kazan kazan sistemini devreye alacağız.

YERLİYE DÖNÜŞ BAŞLIYOR

İthal kaynaklı portföyde yerliye dönmek için teşviklerle çalışıyoruz yavaş yavaş devreye alacağız.Yerli kömür özelinde meseleye bakacak olur isek; Türkiye'deki toplam üretilen elektriğin içerisindeki kömürün payında çok büyük bir artış görmüyoruz. Bizim önceliğimzi yerli ürünlere teşvik sağlanması. Sadece son 10 yılda 8 milyar tondan daha fazla kömür rezervini katmış olduk. Ciddi bir keşifle potansiyel rezervimiz artıyor. Kalite de artıyor. Toplam kömür rezervi noktasında ortalama 15-20 dolardan hesaplasak 300 milyar dolarlık rezervi var. Bundan faydalanmamız lazım. Ortaya koymamız lazım. Yerli kömür ile ilgili bir model başlattık. Teşvik ile ilgili bir süreç başlattık.Bu çerçevede bu mekanizmayı alım garantisi verilen miktarı da artırarak, teşvik mekanizmasını 2018 itibariyle devreye alacağız.Sektör ile alakalı 3 çalışma yürüyor. Yerli kömür yılbaşı itibarıyla başlayacak. Kapasite konusu da tartışılan bir konu. Önemli bir konu bizler için. Sektörün ihtiyaçlarını karşılamaya dayalı ciddi bir karşılığı da var. Çalışmalar son noktaya geldi. Bu yıl bitmeden bu adımları atmak istiyoruz. Piyasa özelinde çok detaylı çalışmalar yürütülüyor. Sektörü göz ardı ederek hareket etmemeye çalışıyoruz.


SON ADIMLAR ATILIYOR

İthal kömür santralleri ile ilgili de olumlu baktığım şu var; ithal santrallerin de yerliye dönüşüm oranı nispetince bu havuzun içine dahil edilmesi yönünde... Ciddi kalorisi yüksek kömür sahalarımız var bu sahaların sahibi özel sektörler, bu iş birliğine gittikleri sürece teşvik edici detaylı çalışmalar var.Dağıtıcılar özelinde zor dönemlerden geçiyoruz. Türkiye'de özelleştirmeler hayata geçti, yatırımlar yapıldı, riskler alındı. Sektör son birkaç yılda yaşanan döviz krizine dayalı sıkıntılar yaşadı. Sektörü bir şekilde tüm paydaşların menfaatleri ölçüsünde göz artı etmemek lazım.2018 sonrası süreçle alakalı performansa dayalı, her iki tarafın da kazanacağı bir modelle düzenlemeler çalışılıyor. Dolayısıyla 7-8 kalemde her iki tarafın da kazanacağı hem müşterinin hem hizmeti sağlayan kesimin üçüncü bir paydaş olarak bizim de kazanacağımız bir düzenlemenin son adımlarını atıyoruz.

DOĞALGAZ OLMAYAN ŞEHİR KALMAYACAK

Şu an uygulanan oranın rakamlar detaylı çalışıyor, bu ay ve önümüzdeki ay netleştireceğiz. 2018 sonrası atılacak adımlarla, dah güçlü sağlıklı ilerleyebilmesi için dağıtım bölgelerinde dönüşümle iyileştirme görüyoruz.Toplam kalite yönetimi çıtası çerçevesi içerisinde dağıtım sektörü firmalarımızın sektörel dönüşümü hayata geçirecek üst düzey performansı ortaya koymalarını bekliyoruz.2015 kışı Rusya krizi yaşadık. Doğalgaz artık Türkiye'nin enerji portföyünde yadsınamaz bir gerçek. Kalan 3 şehrimize de doğalgaz getirerek, doğalgaz kullanmayan şehrimiz kalmayacak. Gazda, kömürde, güneşte inşallah nükleerin de devreye girmesi ile 2023 ile birlikte eşit bir portföy olacak.

BU YIL KESİNTİ YOK


Tüketimin arttığı kış aylarında eskiden doğalgazda kısıntılara giriyorduk. Bu kış büyük bir sıkıntı ve problem yaşamazsak hiçbir kesintiye gitmeyecek ilk kışımız olacak.Yılda 55 milyar dolar ithalat yapan ülke, 10 sene sonra enerji ihraç eden ülke olmuş.Bağımlı olduğumuz ithalat konusunda ciddi paralar ödediğimzi bir seçeneğimiz var. Kendiniz arayacaksınız. Bu çerçevede de çok önemli bir adımın sürecin başladığını öngörebiliriz. İkinci sismik gemimizin de devreye girmesi ile kendi sondaj gemimizle Karadeniz'de de rol alacağız. Bu yıl bitmeden gemimiz geliyor. İlk Akdeniz sondajını 2018 içerisinde yapacağız.

İLK AKDENİZ SONDAJI 2018'DE

Bağımlı olduğumuz ithalat konusunda ciddi paralar ödediğimzi bir seçeneğimiz var. Kendiniz arayacaksınız. Bu çerçevede de çok önemli bir adımın, sürecin başladığını öngörebiliriz. İkinci sismik gemimizin de devreye girmesi ile kendi sondaj gemimizle Karadeniz'de de rol alacağız. Bu yıl bitmeden gemimiz geliyor. İlk Akdeniz sondajını 2018 içerisinde yapacağız.Önce kendimiz sonra özel sektör ile birlikte bu noktada Akdeniz başta olmak üzere Karadeniz'de de daha aktif bir sondajcılık gerçekleştireceğiz. Maliyeti avantajı da sağlayacak. Başkasının bir kuyuya harcadığı para ile siz iki kuyu açıyorsunuz. Bu çerçevede de Akdeniz özelinde çok ümitli ve umutluyuz. Somutlaşmaya başladıkça halkımızla da paylaşacağız.

NÜKLEER SANTRAL

İnşaat izni çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl sonu ya da önümüzdeki yıl başında temel atmayı istiyoruz. Esas husus şu; hedef 2023'ü koyduk. Tarih olarak Cumhuriyetimiz için 29 Ekim'e yetiştirebilirsek bizden onurlu, şerefli bir tarih olmaz. Çalışmaya devam ediyoruz.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap