SON DAKİKA



Haber > Dünya > Mısır'da darbeci Sisi oylanacak

Mısır'da darbeci Sisi oylanacak

15 Nisan 2019 Pazartesi - 13:46




Parlamentoda yarın yapılacak oylamada anayasa değişikliği teklifi kabul edilirse, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin 2030'a kadar görevde kalmasının önü açılacak.





Mısır'da Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin 2030'a  kadar görevde kalmasının önünü açacak anayasa değişikliği teklifi için  parlamentoda nihai oylama yarın yapılacak. 

Mısır devlet gazetelerinden El-Ahram'ın haberine göre,  cumhurbaşkanının görev süresinin 4 yıldan 6 yıla çıkarılmasını öngören anayasa  değişikliği teklifi Anayasa Komisyonunda kabul edildi. Teklifin yarın  parlamentoda oylamaya sunulması bekleniyor.

Teklifte 2014 ile 2018 arası geçiş süreci olarak kabul ediliyor. Bu  nedenle Sisi, birinci dönem cumhurbaşkanlığına 2018'de başlamış sayılacak.

Düzenlemeye göre, birinci dönem cumhurbaşkanlığı 2024'te sona erecek  Sisi, 6 yıllık yeni dönem için ikinci kez aday olabilecek ve böylece 2030'a kadar  görevde kalabilecek.

Yeni teklifte de cumhurbaşkanlığı süresi iki dönemle sınırlanıyor.


Parlamento onayından sonra referanduma sunulması gerekiyor

Parlamento Başkanı Ali Abdulal, söz konusu değişiklik teklifinin üç  oturumda tartışmaya açılmasının ardından oylamaya sunulacağını söyledi.

Mısır'da 2013'teki askeri darbe sonrasında hazırlanan anayasaya göre,  anayasa değişikliklerinde parlamentoda üçte iki çoğunluk aranıyor. Değişiklik  teklifinin parlamentoda kabul edilmesinin ardından cumhurbaşkanı tarafından  halkın onayına sunulması gerekiyor.

Abdulfettah es-Sisi, Mısır'da demokratik seçimlerle işbaşına gelen ilk  sivil Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle görevden alınmasının  ardından 2014'te düzenlenen seçimlerde ülkede cumhurbaşkanlığı koltuğuna  oturmuştu.

Mısır'da darbe karşıtı ve muhalif kesimler, Sisi'nin mümkün olan en  uzun süreyle yönetimde kalması için yürütülen yasal düzenlemelere karşı çıkıyor.


Mısır parlamentosu söz konusu değişiklik teklifini geçen 14 Şubat'ta  prensipte kabul etmişti. Salı günü yapılacak oylamanın ardından teklif,  referandum için Cumhurbaşkanı Sisi'nin onayına sunulacak.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap