SON DAKİKA



Haber > Dünya > ABD'den Çinli iki şirkete Kuzey Kore yaptırımı

ABD'den Çinli iki şirkete Kuzey Kore yaptırımı

22 Mart 2019 Cuma - 15:42




Pekin yönetimi ile ticaret savaşına tutuşan Washington, Çin'i kızdırabilecek bir adım daha attı. Yaptırımlara hedef olan iki firma, Kuzey Koreli şirketlere mal sağlamakla suçlanıyor.





ABD yönetimi, Kuzey Kore'nin yaptırımları  delmesine yardım ettiği belirtilen iki Çinli nakliye şirketine yaptırım kararı  aldı. 

ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, Çinli iki nakliye  şirketinin, Kuzey Kore'nin aldatıcı yöntemler kullanarak ülkeye yönelik hem  uluslararası hem de ABD yaptırımlarını delmesine yardımcı olduğu gerekçesiyle  yaptırım listesine alındığı belirtildi. 

Açıklamada, yaptırım listesine dahil edilen "Dalian Haibo  International Freight" isimli şirketin, ABD tarafından daha önce yaptırım  listesine alınan Kuzey Koreli maden ve metal şirketi Paeksol Trading  Corporation'a mal ve hizmet ya da destek sağladığı gerekçesiyle yaptırım  listesine alındığı kaydedildi.




"Liaoning Danxing International Forwarding" şirketine ise Kuzey  Kore'deki taşımacılık sektöründe faaliyette bulunduğu ve Kuzey Kore rejimi için  malzeme tedarik edilmesine imkan sağlamak adına "aldatıcı uygulamalara  başvurduğu" gerekçesiyle yaptırım uygulanacağı bildirildi.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin yaptığı açıklamada, "Hazine Bakanlığı  yaptırım uygulamaya devam edecektir. Şunu açık şekilde ortaya koyuyoruz ki Kuzey  Kore ile yasa dışı ticareti maskelemek için hileli yöntemlere başvuran  taşımacılık şirketleri kendilerini büyük riske atmaktadır.” ifadesini kullandı.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton,  konuya ilişkin sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Denizcilik sektörü, Kuzey  Kore'nin yasa dışı deniz taşımacılığı uygulamalarını durdurmak için daha  fazlasını yapmak zorunda." değerlendirmesine yer verdi.




Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, yaptırımların, Kuzey Kore lideri  Kim Jong-un'u nükleer silah programından vazgeçmeye ikna etmek amacıyla ABD'nin  ülke üzerindeki baskıları sürdürdüğünün kanıtı olduğu belirtildi.

Yaptırım listesine alınan gerçek ve tüzel kişilerin, ABD'deki mal  varlıkları donduruluyor ve Amerikalılarla ticari ilişki kurmaları yasaklanıyor.
İkinci zirvede anlaşma sağlanamamıştı




ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim arasında Vietnam'ın  başkenti Hanoi'de 27-28 Şubat'ta düzenlenen zirvede anlaşma sağlanamamıştı.  

Trump, Kim ile görüşmesine ilişkin, "Onlar yaptırımların tamamen  kaldırılmasını istedi. Biz ise bunu yapmaya niyetli değildik. Bu nedenle  anlaşamadık." ifadesini kullanmış, Kuzey Kore lideri Kim ile "çok güçlü bir  ilişki" kurulduğunu ancak anlaşmaya varılamadığını belirtmişti. 




ABD Başkanı Trump, Vietnam'daki ikinci zirveden sonra üçüncü kez bir  araya gelip gelmeyecekleri konusunda, Kuzey Kore lideri Kim ile "yeni bir zirve  için sözleşmediklerini" bildirmişti. 

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho da zirvede Kuzey Kore'nin ana  nükleer kompleksini kapatması karşılığında yaptırımların sadece bir kısmının  kalkmasını talep ettiğini söylemişti. 
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0
ABD

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap